Mladi hodočastili Čudotovornoj Gospi Sinjskoj

Hodočašća Novosti Svetište Gospe Sinjske

Nekoliko tisuća mladih Splitsko-makarske nadbiskupije sudjelovalo je na 41. hodočašću Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Mladi hodočasnici u Sinj su, nakon višesatnog noćnog pješačenja, stigli u ranim jutarnjim satima i sudjelovali na euharistijskom slavlju.

Iz Solina su krenuli nakon svete mise koju je predsjedao nadbiskup mons. Želimir Puljić. Do Sinja su u noći sa subote na nedjelju pješačili 30-ak kilometara, a cijelim putem imali su policijsku i medicinsku pratnju. Po dolasku u Svetište Gospe Sinjske brojni su pristupili sakramentu svete ispovijedi.

Misnim slavljem u 6 sati predsjedao je povjerenik za pastoral mladih don Ivan Terze uz koncelebraciju don Roka Kaštelana, don Nikole Mikačića, don Ivana Lovrića, fra Marinka Vukmana i đakona Roberta Pudara.

Don Ivan je u propovijedi govorio o ulozi Djevice Marije u životima Alojzija Stepinca, Ivana Pavla II. i pape Franje. Istaknuo je kako je naš narod i danas, možda i više nego ikad, potreban Marije.

„Marija sve zna. Ona je Majka. Kao što je učinila na svadbi u Kani kad nitko nije znao što napraviti ona je reagirala i pomogla. Dala je nadu kad nade više nije bilo. Zar se i mi često ne osjećamo kao da nade nema? Kao da ne može biti bolje u mom gradu, domovini ili obitelji. Zar nam se ne čini da su se sve sile udružile da nam unište narod, obitelj, poštenje i vjeru u ljude? Evo mjesta gdje možemo tražiti odgovore na naša pitanja. Ovdje ispred lika Čudotvorne Gospe Sinjske koja je žena, majka i učiteljica. Tko će nas bolje razumjeti od nje?“, rekao je.

Don Ivan je mladima poručio da se ne boje pasti na koljena i iskazati svoju vjeru te se prisjetio riječi koje je papa Ivan Pavao II. mladima rekao pri posjetu Solinu- „Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja. Bez žrtve se ne može sagraditi ništa veliko.“

Prije kraja svete mise okupljenima se obratio sinjski gvardijan fra Marinko Vukman i poželio im dobrodošlicu u Svetište. Misno slavlje liturgijskim pjevanjem i sviranjem uveličali su mladi iz sinjske župe- VIS Totus Tuus i Dobri pastir.

FOTOGRAFIJE – ovdje