Put križa na Gospinom gradu

Svim svećenicima i voditeljima hodočašća preporučujemo pobožnost križnog puta na Gospinom gradu, na mjestu gdje su 1715. god. franjevci, žene i vojnici isprosili zagovor nebeske Majke u obrani Sinja i Cetinske krajine.

Godinu dana poslije, splitski nadbiskup Cupilli u Tvrđavi je okrunio Gospinu sliku zlatnom krunom. Generacije su svojim molitvama i zavjetima čuvale živim sjećanje na tako slavne i milosne događaje, a u novije vrijeme franjevci su uz stazu postavili veličanstvene postaje križnog puta. Nekoliko minuta pješice od Svetišta, i hodočasnici se već nalaze pred prvom postajom križnog puta. Grad Sinj je uredio pješačku stazu, koja je noću osvijetljena, pa je moguće imati pobožnost i u sumrak ili noću. Od podnožja Gospinog grada do crkve na Tvrđavi nalazi se 14 postaja, djela 14 poznatih hrvatskih umjetnika. Postaje su blagoslovljene 18. ožujka 2016. u 300. obljetnici krunjenja slike Čudotovrne Gospe Sinjske (poveznica), a zajednice župe i hodočasnici već godinama obavljaju pobožnost na ovom svetom tlu, osobito u vremenu korizme. 

Došavši na vrh, pruža se prekrasan pogled na Sinj i pitomu cetinsku dolinu. Pobožnost završava kod kipa Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, koji se nalazi neposredno uz zavjetnu crkvu. Za pobožnost će dobro poslužiti razglas. Ako nemate vlastiti, nekoliko dana prije se informirajte o posudbi razglasa iz Svetišta kod naših koordinatora. Moguće je slaviti i euharistijsko slavlje u zavjetnoj crkvi, na mjestu gdje se vjerni puk sa svojim svećenicima okuplja svakog 15. dana u mjesecu.

Preporučamo vam tekst pobožnosti kojeg su uredili franjevci, a kojeg možete preuzeti u pdf formatu i tiskati ga za se i za svoje hodočasnike – POVEZNICA (klikni).

Postaje križnog puta – FOTOGALERIJA (klikni).

Virtualna šetnja Gospinim gradom – POVEZNICA (klikni)

Koordinator:

Fra Antonio Mravak, župnik. Mob: 098.132.9535, e-mail: antoniomravak@gmail.com