Franjevačka gimnazija

Sinjski je samostan poznat po svojoj gimnaziji, koja je ujedinjena u Sinju 1854. god. Kao prva javna gimnazija s nastavnim hrvatskim jezikom na hrvatskom jugu. Za gimnaziju je uređena zgrada na trgu i uređena dvorana, a nešto kasnije (1859.) dio samostana preuređen je za đake pitomce. God. 1908. izgrađena je velika sjemenišna zgrada na ulazu u Sinj, uz Alkarsko trkalište.

Nakon Drugoga svjetskog rata jugoslavenska komunistička vlast oduzela je tu zgradu i dva kata novoga samostanskog krila. Kako daljnje školovanje redovničkih i svećeničkih kandidata ne bi bilo potpuno onemogućeno, uprava provincije je organizirala privatni rad Gimnazije u samostanima u Sinju, Makarskoj, Visovcu i Zagrebu. Napokon, nakon dugogodišnjeg lutanja, svi su se razredi našli ponovno u Sinju 1962. god. pod nametnutim imenom Franjevačka srednja škola za spremanje svećenika. Živeći pedesetak godina u anonimnosti, bez prava javnosti, Gimnazija se uspjela održati i dočekati konačnu pobjedu.

U neovisnoj Republici Hrvatskoj vraćeno joj je pravo javnosti i pravo na neometan odgojno-obrazovni rad i dostojanstvo u Sinju. Od 1992. god. Gimnazija je ponovno u svojoj zgradi kod Alkarskog trkališta i ulazi u sustav školstva Republike Hrvatske kao privatna katolička škola pod svojim pravim imenom Franjevačka klasična gimnazija u Sinju s pravom javnosti. Otada osim redovničko-svećeničkih kandidata školuje i mladiće i djevojke koji se spremaju za različita svjetovna zvanja.

Danas se u Gimnaziji izvode dva programa: klasični i jezični

Kontakt: 

Franjevačka klasična gimnazija u Sinju s pravom javnosti

Ulica Franjevačke gimnazije 22

21230 Sinj

e-mail: fkgsinj@gmail.com

tel./ fax. : 021/821.809 – tajništvo

               021/825.009 – zbornica

MREŽNA STRANICA GIMNAZIJE (klikni)