Franjevačko sjemenište

Franjevačko sjemenište

Fratarski prolaz 4, 21230 Sinj

e-mail: frasjemeniste.sinj@gmail.com


Fra Joško Kodžoman, ravnatelj Sjemeništa i prefekt sjemeništaraca

Fra Ivan Čikara, duhovnik


Popis sjemeništaraca u nastavnoj godini 2021./22. (ukupno 6):

  • Matija Čorić (Čitluk-BiH) – I. razred
  • Borna Mamić (Benkovac) – II. razred
  • Josip Miloloža (Knin) – II. razred
  • Ivan Vasilj (Međugorje – BiH) – II. razred
  • Tomislav Kiridžija (Metković) – III. razred
  • Frano Kutleša (Vinjani) – III. razred

Ako osjećaš duhovni poziv i želiš postati franjevac, javi nam se i rado ćemo Te upoznati sa životom u našem sjemeništu te pomoći u izboru životnog puta. Vidimo se!

Pod okriljem Čudotvorne Gospe Sinjske odgajaju se u Franjevačkom sjemeništu novi naraštaji franjevaca. Kroz četiri godine provedene u sjemeništu i školujući se u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji upoznaju se novi naraštaji s franjevaštvom i životom u redovništvu.

Nakon četiri godine provedenih u sjemeništu kandidati odlaze na otočić Visovac gdje ulazeći u novicijat po prvi put oblače habit, franjevačko odijelo te se na taj način još više upoznaju sa samostanskim životom.
Godina provedena u novicijatu jest i godina kušnje u kojoj se kandidati odlučuju žele li živjeti nasljedujući sv. Franju. Novicijat završava polaganjem privremenih zavjeta na godinu dana koji se obnavljaju tri godine nakon kojih se polažu svečani, doživotni, zavjeti.
Oni kandidati koji žele postati i fratri svećenici odlaze nakon novicijata u Franjevački klerikat u Split gdje studuraju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Nakon završetka studija bivaju zaređeni za đakona te konačno nakon šest mjeseci đakonske prakse bivaju zaređeni za svećenike.

*****

Početno razdoblje života u redovničkoj zajednici je novicijat. Novicijat je istovremeno i mjesto i vrijeme gdje novaci, kandidati za redovnički život, bolje upoznaju Božji poziv i karizmu dotičnog reda (usp. Kan. 646-653). Sjemenište možemo shvatiti kao predvorje tog razdoblja.

Sjemenište je ustanova u kojoj se promiču zvanja, vodi briga da se daje poseban vjerski odgoj i obrazovanje zajedno s humanističkom i znanstvenom izobrazbom (usp. Kan.234 §1), stoga je redovito usko vezano uz klasičnu gimnaziju.

Iako se na Zapadu gase kod nas su još uvijek sjemeništa bitan rasadnik i cvijetnjak novih redovničkih i svećeničkih zvanja.

Nakon odvajanja od Provincije Bosne Srebrene (1735. godine) Provincija sv. Kaja (od 1743. god. mijenja ime u provinciju Presvetog Otkupitelja) na temelju Statuta franjevačkog reda i općih ustanova Sambucanae (1663.) nastavila je s odgajanjem svog podmlatka po sustavu samostanskih srednjih škola. Pridržavala se i odredaba o naukama od 3. ožujka 1763. generalnog povjerenika fra Paškala de Varesia, vizitatora i apostolskog reformatora za prekomorske provincije. Po tim odredbama tražila se velika razboritost i znanje profesora. Bila su određena pitanja, metoda rada i potrebni udžbenici. U okviru tih odredaba nova franjevačka zajednica, od crkvenih vlasti ozakonjena, noseći sa sobom sva prava i povlastice svoje matične Provincije Bosne Srebrene, počela je s ostvarivanjem novog školskog sustava uz kojeg se vezalo i sjemenište.

Za smještaj đaka Provincija je predvidjela i posebne prostorije u samostanu. Jedne su služile za boravak, a druge za nastavu. Za njihovo uzdržavanje brinuo se upravitelj samostana prema odredbama uprave Provincije.

Sjemenište i gimnazija bili su tijesno povezani. Do otvaranja domaće srednje škole šk. god. 1838./39. đaci su stanovali po samostanima. Spomenute školske godine boravak im je određen u samostanima Zaostrogu, Sinju, Kninu, a kasnije Karinu i Visovcu. Kad se otvorila gimnazija s osam razreda u Sinju, stanovali su u jednom dijelu samostana pod okriljem Čudotvorne Gospe Sinjske. Upravitelj samostana bio im je glavni starješina, a nadzirali su ih po redu pojedini profesori. Oko 1859. godine dio samostana u Sinju se u potpunosti preuređuje za đake pitomce.

Vrijeme trajanja sjemeništa je usko vezano uz četverogodišnji rad na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, s tim da na četvrtoj godini, redovito na svetkovinu Bezgrešnog Začeća BDM, kandidati za redovnički poziv ulaze u postulaturu, koja traje najmanje šest mjeseci i uska je priprava za novicijat.

Sjemenište ima svog ravnatelja (prefekt) i pomoćnika (doprefekt) te duhovnika.

(Ažurirano 25. 11. 2020.)