Održana Sportska smotra katoličkih srednjih škola u Republici Hrvatskoj

Novosti

Svečanim otvorenjem u samostanskoj dvorani Gospe Sinjske, u Sinju je u petak 21. travnja, započela Sportska smotra katoličkih srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Na ovogodišnju smotru se odazvalo deset srednjih škola, a učenici su došli iz svih krajeva naše Domovine: Osijeka, Virovitice, Slavonskog Broda, Požege, Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra, Dubrovnika te domaćini iz Sinja. Osim 250 učenika – natjecatelja, smotri nazoče i njihovi mentori te ravnatelji škola.

Otvarajući ovogodišnju smotru, nazočnima se obratio ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju fra Joško Kodžoman. „Dragi učenici, grad Sinj je grad bogat kulturnom i duhovnom tradicijom i želim vam da u njemu uživate. Mi smo ponosni što smo vas mogli ugostiti ove godine te se nadamo da će vam ova smotra ostati u lijepoj uspomeni”, kazao je fra Joško na početku govora, dodavši kako se zahvaljuje svim vjernicima i roditeljima svojih učenika koji su ponudili smještaj sudionicima smotre iz drugih gradova. Osvrnuvši se na rad katoličkih srednjih škola, rekao je: „Od osamostaljenja, u našoj Domovini, s radom su krenule ukupno 24 katoličke škole – 12 osnovnih i 12 srednjih. Imamo oko 2500 učenika samo u srednjim katoličkim školama i na to smo ponosni. Iako postoji puno prostora za napredak u radu, a posebno u infrastrukturi, činjenice govore da nam sve više roditelja povjerava svoju djecu upisujući ih u naše škole. Siguran sam da u ovom svijetu, koji puno puta iz javnosti želi ukloniti poruku Isusa Krista, katoličke škole mogu biti čvrst temelj kršćanskog odgoja”. Zaključivši, fra Joško je zaželio da se u svakoj većoj Hrvatskoj sredini otvori barem po jedna katolička škola.

Nazočnima se obratio i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. Zaželjevši mladima da budu autentični svjedoci Isusa Krista, fra Marko je istaknuo kako se nada da će ova sportska smotra naučiti učenike važnoj kršćanskoj odgojnoj dimenziji – strpljivosti koja uvijek uključuje samokontrolu.

Tajnik Nacionalnog ureda za katoličke škole Danijel Holeš je poručio: „Ova natjecanja su bitna i za učenike i za škole. Naše škole imaju izvor u evanđelju – radosnoj vijesti. Iz te radosne vijesti proizlazi cilj katoličkih škola – odgoj cjelovite osobe. Dragi učenici, vi ste ovdje kako biste pokazali zrelost u tom cjelovitom odgoju, u odgoj duha i tijela. Najvažniji smisao ovog natjecanja je pokazivanje zajedništva i stvaranje novih prijateljstava”.

Prisutnima se obratio i gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman. Kazavši kako je radostan što se ova smotra održava u Sinju, zaželio je učenicima „da uvijek u ovom svijetu budu ljudi nade”.

Na kraju, učenike je pozdravio i zamjenik sinjskog gradonačelnika Denis Bobeta.

Sportski dio održan je u subotu, 22. travnja. Natjecanje u muškoj i ženskoj odbojci održano je u srednjoškolskoj dvorani u Sinju. U ženskoj kategoriji pobjedu su odnijele učenice Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Rijeke, dok su u muškoj slavili učenici Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Osijeka.

U školskoj sportskoj dvorani u Trilju održano je natjecanje u košarci na kojem su najuspješniji bili učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti iz Slavonskog Broda. Organizatori posebna zahvala ide ravnatelju osnovne škole Trilj, Davoru Hrgoviću, za ustupanje dvorane te na domaćinstvu.

Kao najbolji u malom nogometu pokazali su se učenici Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Rijeke koji su odnijeli pobjedu u jakoj konkurenciji koja se natjecala u školskoj sportskoj dvorani u Hrvacama. Organizatori zahvaljuju na domaćinstvu ravnateljici osnovne škole Dinka Šimunovića, Zorki Buljac.

Natjecanje u šahu održano je u maloj sportskoj dvorani u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju s pravom javnosti. Najbolji plasman ostvarila je ekipa Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti iz Slavonskog broda, dok su pojedinačno slavili Lukas Jurakić u muškoj i Sara Čuljak u ženskoj konkurenciji.

Osim navedenih, na natjecanju su sudjelovale i sljedeće škole:

Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti Zagreb, Katolička gimnazija s pravom javnosti Požega, Katolička gimnazija s pravom javnosti Virovitica, Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića Dubrovnik, Nadbiskupska klasična gimnazija don Frane Bulić Split, Klasična gimnazija Ivana Pavla II. s pravom javnosti Zadar te Franjevačka klasična gimnazija u Sinju s pravom javnosti. Pobjednicima su medalje uručili gradonačelnik grada Sinja Miro Bulj i zamjenik gradonačelnika Denis Bobeta.