Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić primio gvardijana fra Marinka

Novosti

Ljubav prema Hajduka uistinu se teško može opisati, a izrečena je u jednoj rečenici: ‘Za Hajduk se ne navija, za Hajduk se živi’. Krilatica je to pod kojom se identificiraju navijači Hajduka diljem kugle zemaljske, jer nema kontinenta na kojem nije zaboden ‘bili barjak’.

Poznato je da kada ljudi Dalmacije i svi Hajdukovci krenu u svijet, sa sobom ponesu tu ljubav prema bijeloj boji. Jedan od tih je i poznati franjevac, sinjski gvardijan fra Marinko Vukman. Ponio je on iz svojih Hrvaca, pa preko Runovića do misija u Njemačkoj gdje je proveo četiri desetljeća, točnije u Stuttgartu, Sindelfingenu, Kelkheimu i Münchenu sve ono što ljudima Hajduk znači. Tako je kao veliki ljubitelj sporta, posebno nogometa nastavio i sada kao gvardijan Svetišta Gospe Sinjske i upravitelj Franjevačkog samostana.

‘Poštujem sve klubove, ali u mom srcu posebno je mjesto za Hajduka’, često s ponosom govori fra Marinko.

Za njega je upravo danas predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić na Poljudu sa suradnicima upriličio prijem. Ovom prigodom čelnik Hajduka zahvalio je fra Marinku Vukmanu na velikoj ljubavi koju iskazuje prema Hajduku i molitvama koje upućuje. Jakobušić je sinjskom gvardijanu poklonio dres s brojem deset i potpisom Marka Livaje.

Zahvaljujući na gostoprimstvu fra Marinko Vukman je između ostalog rekao kako je prvi puta službeno u prostorijama Hajduka i da je to za njega velika čast.

‘Dok sam bio u inozemstvu pratio sam Hajduka na njegovim europskim ogledima, a kada bih došao kući pohodio sam kada se moglo Hajdukove utakmice. Ovaj posljednji događaj bio je pun radosti, jer s članovima VAD-a svjedočio sam pobjedi u najvećem derbiju protiv Dinama. Ovdje sam da prenesem pozdrave navijačkog puka iz Sinja i cetinskog kraja i molitve nas fratara’, istaknuo je fra Marinko Vukman, dodajući kako živi u uvjerenju kako će ovakav poredak kakav je sada na tablici Prve nogometne lige biti i na kraju prvenstva, s Hajdukom kao prvakom.

Sinjski gvardijan predsjedniku Hajduka u znak zahvale na prijemu uručio je prigodne poklone.

‘Kada idemo bilo gdje, uz ono što nosimo u srcu, a to je Gospa i naša vjera, mi kao poklone našim domaćinima svugdje darujemo ono što simbolizira naš kraj, a to je Čudotvorna Gospa Sinjska i naše Svetište. Ovom prigodom donio sam srebrenjak s likom naše Čudotvorne Gospe Sinjske. Naime, povodom 300.obljetnice čudesne obrane Sinja uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske tiskan je prigodni zlatni srebreni novac. Za uspomenu predsjedniku i Hajduku darovana je Monografija ‘Zauvijek okrunjena’, potom također monografija ‘Tragovi vjere i ljubavi’ i svijeća koja je simbolika 800 obljetnice prvih božićnih jaslica u špilji u mjestu Greccio u Italiji’, kazao je između ostalog sinjski gvardijan koji je zahvalio na prijemu te pozvao predsjednika Jakobušića da sa suradnicima i svima iz Hajduka posjete Sinj i Svetište.

Izvor: Ferata