Održano zavjetno hodočašće na Visoku

Novosti

Svake godine o blagdanu Uzvišenja Svetog Križa, vjernici hodočaste na brdu Visoka iznad Sinja. U subotu 16. rujna, kod zavjetnog križa okupili su se vjernici župa Sinj, Neorić, Dicmo kao i iz okolnih mjesta Cetinske krajine. 

Hodočašće zavjetnom križu počelo je molitvom Križnog puta u 8 sati. Križni put predvodio je sinjski župnik fra Antonio Mravak, a hodočasnici su se izmjenjivali u nošenju križa. Dolaskom na vrh Visoke (892 m) kod zavjetnog križa slavljena je sveta misa koju je predvodio gvardijan fra Marinko Vukman. U propovijedi predvoditelj je istakao povijesni kontekst blagdana Uzvišenja Svetog Križa. Govoreći o poruci križa za život vjernika kazao je da je križ mjesto pobjede, a ne poraza, izvor života, a ne smrti. “Križ nije samo simbol, sveti znak. Križ je život. Iz križa izvire život kako za Krista tako i za svakog čovjeka. Križ postaje izvor najveće ljubavi, kad je iz ljubavi prihvaćen. Tada je to blagoslov za čovjeka i za svijet, naglasio je fra Marinko.”

Za vrijeme misnog slavlja liturgijsko pjevanje predvodili su članovi crkvenih zborova pod ravnanjem supružnika Marije i Bože Župića. Po završetku misnog slavlja fra Antonio je zahvalio svima na organizaciji, vjernicima koji su se u velikom broju okupili na Visokoj. Posebno je istakao kako je lijepo vidjeti veliki broj mladih obitelji koje su se s djecom penjale u molitvi Križnog puta na Visoku.

Poslije svete mise Grad Sinj s gradonačelnikom Mirom Buljem i Planinarskim društvom „Vukovi“ organizirao je okrjepu i druženje za hodočasnike kod planinarske kuće na Visokoj. Ove godine podršku hodočasnicima su dali i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice ispostave Sinj.

Križ na Visokoj prvi put podignuli su župljani sinjske župe 1900. godine u Svetoj godini Isusova rođenja, zatim 1933. u Svetoj godini Isusova otkupljenja te ovaj današnji 1975. godine. Godine 2020. križ je obnovljen i osvijetljen.

Fotografije – OVDJE