Obilježena 80. obljetnica smrti fra Rafe Kalinića i mještana Košuta, Turjaka i Brnaza

Novosti

U subotu 23. rujna, obilježena je 80. obljetnica od strašnog pokolja nad mještanima sela Košute, Brnaze i Turjaci. Pripadnici nacističke Sedme divizije Prinz Eugen, toga dana ubili su 66 mještana navedenih mjesta: 41 muškarca iz Košuta, 17 mještana Brnaza, 7 mještana Turjaka, 1 muškarca iz Glavica koji se zatekao kod rodbine u Turjacima te fra Rafu Kalinića. Fra Rafo Kalinić ubijen je u zaseoku Malbaša u Brnazama. Na povratku od bolesnika, kojemu je podijelio sakramente pomirenja i euharistije, nacistički vojnici su ga uhvatili i živa bacili u zapaljenu kuću, gdje je izgorio s Ankom Malbašom, trudnom majkom.

Obilježavanje je počelo kod spomen križa na Kukuzovcu gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za ubijene. Organizacija ovogodišnje komemracije dodijeljena je filijalnoj zajednici Župe Gospe Sinjske u Brnazama. Molitvu odrješenja predvodio je župni vikar fra Ivan Čikara, uz fra Filipa Milanovića župnika Župe Turjaci i don Tomislava Topčića župnika Župe Košute.

Na obilježavanju su nazočili gradonačelnik Miro Bulj, gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin te predstavnici mjesnih odbora Košuta i Turjaka. Uz njih su nazočili i članovi obitelji ubijenih. Nakon komemoracije na Kukuzovcu u crkvi Sv. Nikole Tavelića u Brnazama slavljena je sveta Misa zadušnica koju je predvodio fra Ivan Čikara.

Zajednica vjernika sv. Nikole Tavelića u Brnazama prisjetila se u nedjelju 24. rujna, smrti mještana i fra Rafe Kalinića. Na misnim slavljima u 9 i 10:30 sati, pročitana su imena svih ubijenih. U 12 sati ispred kuće Bože Malbaše, kod spomen-ploče gdje su fra Rafo i Anka Malbaša ubijeni, održana je molitva odrješenja. Uz mještane na molitvi odrješenja sudjelovali su fra Rafini štovatelji iz Splita i članovi rodbine iz Prugova.

Fotografije – OVDJE