Hodočašće Rame i zavjetna misa na Gradu

Hodočašća Novosti

Pucanjem mačkula s bedema staroga Grada u 6 sati, u nedjelju 7. kolovoza 2022., najavljena je 307. Sinjska Alka, kao i spomen na slavnu bitku 1715. godine protiv osmanlijskih osvajača koji su poraženi uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske. Predstavnici VAD-a na Gradu su položili vijence za poginule branitelje Sinja 1715. godine, poginule branitelje Domovinskog rata kao i kroz protekla tri stoljeća za sve preminule alkare i alkarske momke te druge članove Viteškog alkarskog društva.

Zavjetnu misu na Gradu predvodio je prof. don Josip Dukić uz koncelebraciju gvardijana fra Marinka Vukmana. Nakon euharistijskog slavlja održan je tradicionalni „sat povijesti“ u kojem je don Josip evocirao sjećanje na slavnu obranu slobode iz kolovoza 1715. godine. Vojvodin ađutant alkar Josip Jadrijević sa svojim momkom u okićenoj kočiji u 9:30 sati posjetio je gvardijana i upravitelja Svetišta Gospe Sinjske fra Marinka Vukmana te ga je pozvao na Alku. 

U 10:00 sati u Svetište su hodočastili vjernici iz Rame predvođeni fra Brankom Malekinušićem, župnim vikarom župe Rama-Šćit. U crkvi Gospe Sinjske fra Branko je predsjedao misnim slavljem uz koncelebraciju sinjskog župnika fra Antonia Mravka. Preko svete mise pjevale su članice etno skupine „Čuvarice“ iz Rame. Na završetku slavlja fra Antonio je uputio riječi pozdrava hodočasnicima iz Rame kazavši da je Gospa majka koja čuva i povezuje svoju djecu gdje god bili pa tako i vjerni puk Rame i Sinja.