Godišnji izlet pjevačkih zborova

Novosti

U ranim jutarnjim satima 30. svibnja veliki zbor i zbor mladih iz župe Čudotvorne Gospe Sinjske pod vodstvom sestre Jelene Mijić i fra Marinka Vukmana krenuli su na dugo iščekivani izlet u Dubrovnik, biser Jadrana.

Sretni i uzbuđeni uživali su u vožnji, molitvi, pjesmi, humoru i razgledavanju Lijepe naše, a posebno Pelješkog mosta, gdje su se zajednički i fotografirali. Kratko su se zaustavili u  Stonu, poznatom po solani i zidinama, a nakon toga nastavili putovanje prema Dubrovniku, gradu svetog Vlahe koji s ponosom čuva moći svoga parca. Tu ih je čekala časna sestra franjevka Marta Škorić, vjeroučiteljica u Dubrovniku koja im je bila i vodič po ovom jedinstvenom gradu.

Nakon kratkog upoznavanja na Pilama s ovim povijesnim gradom u kojem su živjeli i stvarali različiti pjesnici, dramatičari, slikari, fizičari, matematičari i drugi učenjaci  nastavili su razgledanje sakralnih objekata unutar zidina Gundulićeva grada. Posjetili su franjevački samostan i crkvu Male braće iz 14. stoljeća. U sklopu samostana nalazi se i muzej, a od 1317 do danas djeluje i ljekarna Male braće, treća po starosti u Europi i najstarija ljekarna u Europi koja je još uvijek u funkciji.

Kratko su navratili i do sestra franjevki na Siguratama i vidjeli njihovu kapelicu i muzej te bacili pogled s balkona sestara na jedinstveni srednjovjekovni grad u području planine Srđ. Slušali su o bogatoj i burnoj povijesti Dubrovnika, a  sve je oduševila katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i riznica koja čuva neprocjenjivo bogatstvo.

Članove zbora oduševio je i  muzej dominikanaca. Na kraju četverosatnog razgledanja posjetili su i isusovačku crkvu svetog Ignacija koja se ističe prekrasnim sakralnim objektima Dubrovačke republike. Na crkvu se nadovezuje i biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića, poznatog dubrovačkog znanstvenika.

Bilo je uistinu neopisivo i nezaboravno u Dubrovniku i članovi zborova dugo će pamtiti ovaj jednodnevni izlet.

Sudionik