Nadbiskupovo pismo za početak nove školske godine 2023./2024.

Iz života Crkve Novosti

U povodu početka šk. god. 2023./2024. nadbiskup mons. Želimir Puljić uputio je svoje pismo naslovljeno „Blagoslovljen početak rada u školama i odgojnim ustanovama“. Nadbiskupovo pismo donosimo u cijelosti.

1. Na početku nove školske godine (2023./2024.) obraćam vam se, draga djeco i roditelji, učitelji, ravnatelji i odgojitelji. Želim vam ugodan povratak, te plodan i blagoslovljen početak rada u vašim školama. Rekoh „vašim“ jer škole su dio vaše svakodnevice i „terensko polje vaših nastupa“, kako za vas koji tamo učite, tako i za one koji vas poučavaju. Škola i odgojne institucije dio su vašega „zajedničkoga prostora“ gdje se živi, razgovara i sluša, uči i poučava. Poželio bih, stoga, dragi učenici i dragi mladi, da rad oko stjecanja znanja i školskih vještina zauzmu vidno mjesto u vašem odrastanju. A duh zajedništva neka cvjeta, kako u razredima i obiteljima, tako i u župama i odgojno-obrazovnim ustanovama.

Drago mi je u ovoj prigodi spomenuti srebrnu obljetnicu dolaska u našu Domovinu svetog Ivana Pavla II. koji je prije 25 godina pohodio naša dva marijanska svetišta: Nacionalno svetište u Mariji Bistrici i prasvetište Gospe od Otoka, u Solinu. U Mariji Bistrici je 3. listopada 1998. proglasio blaženim zagrebačkog nadbiskupa, kard. Alojzija Stepinca i o njemu izrekao divne riječi pohvale koje valja pamtiti i ponavljati. Istakao je kako je on „svoju biskupsku službu naviještanja ispunio patnjom i mučeničkom smrću. Bila mu je draža tamnica, nego li sloboda, i to samo zato da obrani slobodu Crkve i njezino jedinstvo. Nije se strašio okova kako ne bi bile okovane riječi Evanđelja“. Sutradan, 4. listopada 1998., došao je u Split uz 1700. obljetnicu mučeništva sv. Dujma, zaštitnika splitsko-makarske nadbiskupije. Prije podne služio je svetu Misu na Žnjanu, a navečer je imao susret s vjeroučiteljima, mladima i predstavnicima crkvenih pokreta kod Gospe od Otoka u Solinu, gdje ga je dočekala raspjevana mladež naše Nadbiskupije.

2. Svoj nagovor na tom susretu Papa je završio poticajnim riječima neka mladi budu „ponosni na blago vjere koje im je povijest povjerila“ i neka to blago „budno i ljubomorno čuvaju“. A kad se te iste večeri opraštao u zračnoj luci u Splitu primijetio je kako „vidi da naše društvo želi graditi svoju sadašnjost i budućnost na čvrstim temeljima demokracije u vjernosti svojoj povijesti prožetoj kršćanstvom“. No, dodao je kako nije nimalo lako izgrađivati „ustanove demokratskog društva, jer cijena je visoka i skupa“. Od čega se kuje novac za to, pita se Papa, pa odgovara da se „izrađuje od plemenitih kovina čestitosti, razboritosti, poštovanja bližnjega, požrtvovnosti i strpljivosti“. To su divne poruke i slikovite pouke koje su vrlo aktualne i danas. Vaši roditelji, učitelji i odgojitelji, draga djeco i mladi, već sada vas pripremaju da sutra mognete ugrađivati u temelje društva spomenute „plemenite kovine“ s moralnim vrijednostima koje su „urezane u samu narav ljudskoga bića“.

Stoga vas pozivam, dragi učenici, slušajte svoje roditelje, učitelje i odgojitelje i surađujte s njima. Usvajajte ono što vas poučavaju, kao i ono na što vas svojim dobrim primjerom potiču. Oni su, naime, ovlašteni uvoditi vas u nove spoznaje i pomagati, ne samo stjecati potrebita znanja, već rasti i napredovati u krjeposti, dobroti i plemenitosti kako biste sutra mogli što uspješnije humanizirati vrijeme i prostor u kojemu živite. Njegujte duh zajedništva i solidarnosti i trudite se davati sve od sebe kako bi uspješno svladali školsko gradivo i napredovali u krjeposti i mudrosti pred Bogom i pred ljudima. Potičem vas uz to, volite svoje roditelje i budite im zahvalni. Poštujte svoje učitelje, svećenike i katehete koji se trude oko vas. Slušajte ih i usvajajte ono što vas poučavaju i na što vas svojim dobrim primjerom potiču. Svojim pak dobrim ponašanjem, radom i zalaganjem „pokažite svima kako imate razloge nade koja je u vama“ (1 Pt 3, 15).

3. Vašoj brizi i odgovornosti, poštovani učitelji i odgojitelji, povjerena su djeca i mladi. Obitelj, Crkva i društvo zahvalni su vam za vaš odgojno-obrazovni rad. Ne umarajte se biti ustrajni u časnom poslu odgoja i obrazovanja mladih naraštaja. Osluškujte strpljivo pitanja i probleme svojih učenika. Surađujte s njihovim roditeljima i pomažite mladima u traženju smisla života. Otvorite im vrata svoga srca i strpljivo podnosite njihove nesavršenosti kojih ima kod svakoga. Volite svoj rad i svoje đake i budite ponosni na povjerenje koje vam poklanjaju roditelji i društvena zajednica. 

Vama, dragi vjeroučitelji, koji mojim mandatom zastupate ugled ove mjesne Crkve u zbornici i u razredu, upućujem riječi zahvale i ohrabrenja. Budite na visini svoga poziva i zvanja. Neka vam ne dojadi činiti dobro. Imajte trajno na umu da ste često presudni za životne stavove i uvjerenja svojih učenika. Oni, naime, uglavnom vjeruju i poštuju ono što njihovi roditelji, učitelji i odgojitelji vjeruju i cijene.

Uz srdačan pozdrav svima želim dobar početak i plodnu novu školsku godinu!

✠ Želimir Puljić,
Apostolski upravitelj

Splitsko-makarske nadbiskupije