Proslavljen blagdan Svijećnice i Dan posvećenog života

Novosti Svetište Gospe Sinjske

U Svetištu Gospe Sinjske blagdan Prikazanja Gospodinova-Svijećnica i Dan posvećenog života svečano je proslavljen misnim slavljima u 7, 8, 9 i 18 sati. Središnje misno slavlje i obred blagoslova svijeća u 18 sati predvodio je župnik fra Antonio Mravak uz koncelebraciju gvardijana fra Marinka Vukmana, župnog vikara i duhovnika sjemeništaraca fra Ivana Čikare. Preko svete mise pjevao je Mješoviti zbor Svetišta Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić. U slavlju su sudjelovale redovnice i franjevački sjemeništarci koji su služili oko oltara.

U propovijedi fra Antoinio je posebno istakao važnost ovog biblijskog blagdana u Crkvi. Naglasio je kako se ovaj blagdan zove i blagdanom susreta. Dvoje ljudi, proročica Ana i starac Šimun susreli su Boga u djetetu Isusu. Ovaj susret je bio ispunjenje njihovog života jer su se pripremali molitvom, meditacijom i postom za ovaj dan. Predvoditelj je naglasio kako su i nama vjernicima potrebni ovakvi susreti po kojima ćemo doživjeti promjene u svome životu. Ana i Šimun nam pokazuju kako doživjeti istnski susret s Isusom Sinom Božjim. Takve susreti trebamo željeti i za njih se pripremati. Euharistija je povlaštemo mjesto i vrijeme gdje i mi možemo doživjeti takve susrete u svome životu koji nas mogu obraćati.

Govoreći o Danu posvećenog života predvoditelj je kazao kakao se ovaj dan u Crkvi slavi od 1997. godine, a utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. Ovo je dan kada razmišljamo o onima koji su se kroz svećeništvo i redovništvo posvetili Bogu. Oni su sasvim obični ljudi koje je Bog izabrao da uprisutne Isusa Krista u svijetu. Oni mole za narod Božje, slave otajstva vjere, dijele sakramente, karitativno djeluju, odgajaju djecu i mlade. Njihov poziv je želja da ostvare onaj pavlovski cilj “ne živim više ja nego u meni živi Krist.” Na kraju prpovijedi fra Antonio je pozvao vjernike na molitvu za nova duhovna zvanja u Crkvi i župnoj zajednici.