Održano slavlje krizme u Župi Gospe Sinjske

Novosti

U Župi Gospe Sinjske održano je slavlje podjele sakramenta svete Krizme 29. i 30. travnja 2023. Nakon dvogodišnje priprave sakrament krizme primilo je 282 mladića i djevojaka. U nedjelju 30. travnja, slavlje podjele sakramenta Krizme predvodio je nadbiskup Želimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije.

Dolazak nadbiskupa Puljića u Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske pozdravila su zvona Gospine crkve, a nadbiskupa u Svetištu su dočekali gvardijan i upravitelj Svetišta fra Marinko Vukman i župnik fra Antonio Mravak. Prije početka slavlja u samostanskom dvorištu formirana je procesija u kojoj su sudjelovali krizmanici i njihovi kumovi. U ime  krizmanika i krizmanica, kumova i roditelja o. nadbiskupa je pozdravila krizmanica Jelena Jukić. U homiliji o. nadbiskup je kazao: „Ovo je duhovski događaj. Danas ste vi u središtu Božje pozornosti. Danas nas Gospodin pohađa svojom sakramentalnom milošću. Za ovaj dan ste se pripremali duhovno. Ovo je poseban dan za vas mlade ljude.“


Govoreći o liturgijskim čitanjima o. nadbiskup posebno se je osvrnuo na Djela apostolska (Dj 2, 14a.36-40) i kazao: “Nakon uskrsnuća i uzašašća Isusovi učenici nisu bili isti. Apostol Petar nije ostao isti. Od plašljivog Petra, koji će zatajiti Isusa on će postati novi čovjek po Duhu Svetom. Nakon događaja Duha Svetoga on je postao apostol koji hrabro svjedoči Isusa. Isus želi i vas pohoditi, dati vam Duha Svetoga. Isus ne želi da budete kukavice nego da u ovome svijetu poput apostola svjedočite Isusa Krista i budete njegovi svjedoci“, zaključio je o. nadbiskup.


Nakon homilije uslijedila je ispovijest vjere i obnova krsnih obećanja. Sedmorica predstavnika krizmanika preuzeli su svijeće koje su upalili na krsnoj svijeći i u zajedništvu s ostalim krizmanicima obnovili krsna obećanja. Sakrament svete Krizme po rukama nadbiskupa Želimira Puljića primilo je 146 krizmanica i krizmanika iz Sinja.

Uz predvoditelja slavlja nadbiskupa Puljića u euharistijskom slavlju sudjelovali su župnik fra Antonio, gvardijan fra Marinko i fra Eugen Poljak. U slavlju je đakonirao đakon don Robert Pudar. Slavlje je uveličao Zbor Svetišta Gospe Sinjske pod ravnanjem s. Jelene Mijić i fra Jure Župić. Na kraju slavlja župnik fra Antonio Mravak zahvalio je mons. Želimiru Puljiću što su po njegovim rukama  mladići i djevojke Župe Gospe Sinjske primili pečat dara Duha Svetoga. Izrazio je nadu da će oni svojim životom i mladenaštvom obogatiti župnu zajednicu i mjesnu Crkvu.


Prvog dana podjele krizme u subotu 29. travnja, slavlje je predvodio don Stipan Šurlin, upravitelj svetišta Majke Božje Lurdske u Vepricu. U slavlju su koncelebrirali župnik fra Antonio Mravak, župni vikari fra Mate Matić, fra Mladen Marić, fra Ivan Čikara i fra Toni Šimunović. Sakrament krizme primilo je 136 krizmanica i krizmanika iz Sinja i filijalnih zajednica sinjske župe.


Predvoditelj slavlja na temelju evanđeoskog ulomka (Mt 19,16-22), govorio je o mladiću koji je vršio besprijekorno Božje zapovijedi ali kada ga je Isus pozvao da ostavi bogatstvo, za to nije imao snage i otišao je tužan od Isusa. “I od nas traži Isus da u životu budemo spremni odreći se onoga što nas koči na putu duhovnog posvećivanja. Krizmom ne smije stati hod u vjeri, nego treba biti još odvažniji i jasniji. Po krizmi primate Duha Svetoga koji rasvjetljuje srce i pamet, da idete za Isusom, da ga upoznavši još više ljubite i da budete njegovi prijatelji i svjedoci u svijetu”, kazao je predvoditelj. Slavlje je uveličao Zbor mladih Gospe Sinjske pod ravnanjem s. Jelene Mijić i fra Jure Župić.