Mladi iz sinjske župe sudjelovali na “12. susretu hrvatske katoličke mladeži”

Novosti

12. Susret hrvatske katoličke mladeži održan je u Gospiću u subotu 4. svibnja, na kojem se okupilo više od 10 000 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijaspore. Na susretu su sudjelovali i mladi iz Župe Gospe Sinjske sa mladima iz Cetinske krajine: Gale, Hrvaca, Otoka i Trilja. Mlade iz Sinja i Hrvaca duhovno je pratio đakon fra Šimun Suton.

Prije dolaska u Gospić mladi su posjetili Župu Klanac gdje su im župljani priredili dobrodošlicu. Bila je to prigoda za upoznavanje povijesti mjesta i župe Klanac, ali i Sinja i štovanja Čudotvorne Gospe Sinjske.

Nakon velike procesije ulicama grada, mladi su na stadionu Balinovac imali priliku za sakrament pomirenja.

Središnji dio 12. susreta hrvatske katoličke mladeži bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, a propovijedao je šibenski biskup mons. Tomislav Roglić.

Misu je suslavila većina hrvatskih nadbiskupa i biskupa predvođena predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zagrebačkim nadbiskupom Draženom Kutlešom, a na početku je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua pročitao pozdrav mladima koji im je uputio papa Franjo.

Na misi su zajednički pjevali Zbor mladih Gospićko-senjske biskupije i Zbor mladih Varaždinske biskupije, a važno je istaknuti da je prognoza vremena čitav dan bila na strani mladih i tijekom jutarnjega programa u župama, pretprograma u središtu Gospića te za vrijeme mise.

Na samom kraju objavljeno je tko će biti domaćin 13. susreta hrvatske katoličke mladeži. To su grad Požega i Požeška biskupija i oni su od mladih iz Gospićko-senjske biskupije – predvođeni imenovanim požeškim biskupom Ivom Martinovićem i povjerenikom za pastoral mladih vlč. Marijanom Pavelićem – preuzeli križ Susreta hrvatske katoličke mladeži koji već godinama na takav način prelazi iz generacije u generaciju, iz biskupije u biskupiju.

FOTOGRAFIJE – ovdje