Hodočašće sv. Josipu u Karlovac

Novosti

Ususret blagdanu sv. Josipa u subotu 11. ožujka, vjernici Župe Gospe Sinjske hodočastili su u Nacionalno svetište sv. Josipa u  Karlovac. Na hodočašću je sudjelovalo 210 hodočasnika iz sinjske župe i drugih mjesta Cetinskog kraja. Hodočasnike su duhovno pratili župnik fra Antonio Mravak, gvardijan fra Marinko Vukman, časne sestre milosrdnice s. Neda Despotušić i s. Tea Vrdoljak.  Uz hodočasnike iz Sinja na hodočašću su sudjelovali hodočasnici iz Zagreba, Siska, Preloga i Nove Gradiške. Riječi dobrodošlice hodočasnicima je uputio vlč. Zlatko Golubić  u ime rektora Svetišta don Antuna Sentea. Prije svete mise vjernici su molili pobožnost u čast sv. Josipa. U 11 sati održano je euharistijsko slavlje kojim je predsjedao sinjski župnik fra Antonio uz koncelebraciju desetorice svećenika, a propovijedao je karlovački dekan vlč. Dražen Karačić. Slavlje su uveličali članovi Mješovitog zbora iz Preloga.

U poslijepodnevnim satima hodočasnici iz Sinja posjetili su pavlinski samostan i crkvu Svetice kod Ozlja. Današnju crkvu počeli su graditi Frankopani u 16. stoljeću da bi ju u 17. stoljeću preuzeli pavlini koji su uz nju podigli samostan čiji je prvi prior bio poznati leksikograf i pisac Ivan Belostenec, autor Gazophylaciuma (dvodjelnog latinsko-hrvatskog i hrvatsko-latinskog rječnika).

Ovaj drevni samostan danas se naziva i „Svetištem života“ gdje mnogi bračni parovi dolaze na duhovne vježbe. Molitveni susret završio je u Kućici Male Marije u kojoj se održavaju susreti bračnih parova željnih djece, kao i drugih molitvenih skupina, uključujući i članove udruge Betlehem za pomoć majkama, trudnicama i djeci.