Duhovna zvanja Cetinske krajine hodočastila u Svetište Gospe Sinjske

Novosti Svetište Gospe Sinjske

Dan duhovnih zvanja Cetinske krajine održan je u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u utorak 1. kolovoza 2023. Susret je počeo pokorničkim bogoslužjem u 10:30 sati kojim je predsjedao don Ante Mateljan, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i katedralni župnik u Splitu.  Nakon pokorničkog slavlja održano je euharistijsko slavlje kojim je predsjedao nadbiskup Ante Jozić, apostolski nuncij u Bjelorusiji. U koncelebraciji su bili gvardijana fra Marinka Vukman, župnik fra Antonio Mravak, don Ante Mateljan a đakonirao je don Robert Pudar. U euharistijskom slavlju sudjelovalo je 40 svećenika, 102 časne sestre, bogoslovi i sjemeništarci, kandidatice i novakinje rodom iz Cetinske krajine.

Na početku euharistijskog slavlja nadbiskup Jozić je kazao: „Drago mi je da mogu biti s vama. Želim moliti s vama Isusa Dobrog pastira da Crkvu obdari novim duhovnim zvanjima iz Cetinske krajine. Posebno želimo moliti za one koji ove godine nisu s nama, zbog bolesti i godina. Ovdje smo se okupili, pred Čudotvornom Gospom Sinjskom, gdje su nas kao djecu dovodili naši roditelji, gdje su počeli naši prvi koraci u vjeri. Od tada naš život je ispunjen ljubavlju Blažene Djevice Marije koja nas je vodila do Isusa koga slijedimo na ovom hodočašću zemaljskom dolinom.“ Liturgijsko pjevanje predvodila je s. Anđela Crnjac, a za vrijeme slavlja otvorenja Porcijunkulskog oprosta pjevanje je predvodio fra Jure Župić.

U misnom slavlju don Ante Mateljan je održao nadahnutu i emotivnu propovijed koju je naslovio Pred licem tvojim, majko. „Vjerujem da svatko od vas, to jest od nas danas okupljenih ovdje u Sinju, pred čudotvornom prilikom Majke Isusove i Majke naše, imao što reći. Jer svatko od nas nosi neobičnu priču, svoj osobiti put, svoju duboku tajnu i u njoj svoje srce, kao bi ga stavio u majčine ruke“, kazao je don Ante.

Na završetku slavlja riječi pozdrava uputio je sinjski gvardijan fra Marinko Vukman koji je izrazio dobrodošlicu u Svetište Gospe Sinjske i zahvalio Bogu za otajstvo Euharistije koje je stavljeno u središte susreta, a po kojem se hrani vjera i svećenički te redovnički poziv. “Braćo svećenici, cijenjene časne sestre, neka ovo euharistijsko slavlje bude naša molitva zahvale za darove koje nam Gospodin daje po zagovoru naše nebeske Majke, da se pomoću njih služimo i donosimo radost onima kojima nas Isus svaki dan šalje”, zaključio je gvardijan.

U 12:00 sati počelo je slavlje otvorenja „porcijunkulskog oprosta“ uoči proslave blagdana Gospe od Anđela.

FOTOGRAFIJE – ovdje