Hodočašće Sinjana u Ramu

Hodočašća Novosti

U petak 8. rujna na Šćitu u Rami, proslavljen je blagdan Male Gospe. Središnje misno slavlje predvodio je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Iz sinjske župe na hodočašću je sudjelovalo više od 200 hodočasnika, ako se tome pridodaju hodočanici iz župe Hrvace, Otoka i Ugljana te oni koji su u Rami krenuli osobnim automobilima, iz Sinja i Cetinske krajine na blagdan Male Gospe je bilo više od 500 hodočasnika. Hodočasnike iz Župe Gospe Sinjske pratili su gvardijan fra Marinko Vukman, bogoslov fra Stipe Buljan te sestre milosrdnice s. Miranda i s. Renata.

Dolaskom u dvorište Svetišta na Šćitu hodočasnici iz Sinja i Cetinske krajine ponosno su zapjevali himnu „O, Gospe Sinjska“, kako bi još jednom označili povijesnu povezanost Sinja i Rame te izrazili privrženost i ljubav prema nebeskoj Majci, na čiji blagdan rođenja toliki iz Cetinske krajine rado hodočaste na Šćit.

Slavlje Male Gospe okupilo je preko 4 tisuće hodočasnika, među kojima su mnogi Ramci. Oni radosno slave svoju zaštitnicu i Dan Općine Prozor. Posebno je dojmljivo sudjelovati u narodnom veselju poslije mise, kada stari običaji bivaju još jednom oživljeni i predstavljeni mladim generacijama; ne samo kao kakav folklorni fenomen, već i kao živa obveza da se nastavi s tradicijom.