Dragi župljani, poštovani posjetitelji, ovdje ćete pronaći kompletan raspored božićnog blagoslova obitelji u Župi Gospe Sinjske (Sinj, Brnaze, Čitluk/Jasensko, Glavice, Lučane, Karakačica, Suhač i Radošić) te nekoliko korisnih uputa.

  1. Raspored blagoslova u Sinju (klikni)
  2. Raspored blagoslova u Brnazama (klikni)
  3. Raspored blagoslova u Čitluku/Jasenskom (klikni)
  4. Raspored blagoslova u Glavicama (klikni)
  5. Raspored blagoslova u Lučanima (klikni)
  6. Raspored blagoslova u Karakašici i Donjem Suhaču (klikni)
  7. Raspored blagoslova na Radošiću i Gornjem Suhaču (klikni)

I. Zašto blagoslov obitelji?

U radosti božićnih blagdana slavimo dolazak Isusa Krista među nas. Blagoslov obitelji i njihovih domova kršćanski je čin u kojemu se moli i zaziva Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi kršćanski živjeli, svjedočili svoju vjeru, vidjeli značenje svoga života, bili učvršćeni u svome pozivu i ljubili svoje bližnje. Na taj dan posebice zahvaljujemo Bogu za darove koje nam je udijelio tijekom godine, osobito za članove obitelji i prijatelje po kojima jasnije prepoznajemo Božju prisutnost u svakodnevici.
Pozvani smo razmatrati razne trenutke svoga života – ispunjene radostima i kušnjama – i gledati sve što živimo u svjetlu vjere. U blagoslovnu molitvu uključujemo pokojne iz obitelji, kao i sve ljude koji su prenosili dragocjenosti vjere. Na početku se valja skrušiti, oprostiti jedni drugima i zamoliti oproštenje od milosrdnoga Boga, kako bismo živjeli u ljepoti radosti i slobode na koju smo po vjeri pozvani.

II. Što pripremiti za blagoslov?

Molimo vas da kod blagoslova obitelji pripremite križ (raspelo), upaljenu svijeću voštanicu, blagoslovljenu vodu i grančicu; a prema prigodi ukućani mogu pripremiti ulomak iz Svetoga pisma ili otpjevati božićnu pjesmu. Ukoliko nemate blagoslovljene vode, upozorite svećenika da blagoslovi pripravljenu naravnu vodu.

Pohvalno je i poželjno da cijela obitelj nazoči blagoslovu.

III. Kako se naknadno prijaviti za blagoslov?

Obitelji koje su bile odsutne mogu se naknadno prijaviti za blagoslov, i to: osobno u župnom uredu, na telefon 021.707.041; na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili porukom na Facebook stranici "Gospa Sinjska".

IV. Zašto popis obitelji?

Svećenici svake godine kod blagoslova obitelji popisuju župljane, kako bi imali što bolji uvid u život župne zajednice. Od srca vam zahvaljujemo za vašu suradnju, a svi prikupljeni podaci potpadaju pod službenu odnosno uredsku tajnu. Molimo nove obitelji da se unaprijed prijave. Popis se redovito ažurira, što se posebno odnosi na obitelji koje nekoliko godina zaredom ne zatječemo u njihovim domovima.

V. Kada i koliko doprinijeti za crkvene potrebe?

Redovito se uoči blagoslova obitelji postavlja pitanje kada i koliko doprinijeti za crkvene potrebe. Radi mira vaše savjesti i naše transparentnosti, valja i o tom pitanju progovoriti. Franjevci nikada nisu i neće kod blagoslova obitelji tražiti novac ili druga materijalna dobra. Darovati nešto je stvar vaše dobre volje i vašega osjećaja, a iznad svega znak vaše ljubavi i privrženosti Crkvi i župnoj zajednici. Vrijeme i mjesto na kojem ćete darovati ono što ste odvojili na godišnjoj razini za župu i župne potrebe birate isključivo vi. Istina, mnogi to rade upravo za vrijeme našeg božićnog pohoda obiteljima.

Još nešto valja naglasiti - sinjski franjevci ne primaju plaću ili bilo kakav novac iz državnog proračuna (osim u slučaju kada je netko zaposlen u školi), a isto tako ne primamo nikakav novac iz Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije. Jasno je, dakle, da živimo od onoga što nam vi darujete i za to smo vam neizmjerno zahvalni.     

VI. Informacije i radno vrijeme župnog ureda

Za vrijeme blagoslova obitelji župni ured ostaje otvoren prema redovitom rasporedu i na raspolaganju će vam biti svećenik. Sve informacije možete zatražiti na župni telefon 021.707.041 ili u našim božićnim listićima. Pozivamo vas da pratite naše mrežne platforme, kako biste se na vrijeme informirali. To se posebno odnosi na moguće promjene u rasporedu blagoslivljanja.

VII. Veliko HVALA

Svim dragim župljanima unaprijed zahvaljujemo na toplom prijemu kod blagoslova obitelji i na cijelu župu zazivamo Božji blagoslov te nad svakim domom kličemo: CHRISTUS MANSIONEM BENEDICAT (Krist neka blagoslovi ovaj dom).

Objavljeno: 16. 12. 2018. // Ažurirano: 18. 12. 2018.