Nadbiskup Barišić u pastirskom pohodu Župi Gospe Sinjske

U pastirskom pohodu Župi Gospe Sinjske, od 2. do 5. travnja 2014., boravio je Splitsko - makarski nadbiskup i metropolita mons. Marin Barišić uz pratnju župnika fra Ante Bilokapića.

 

Prvoga dana pastirskog pohoda, 2. travnja, O. nadbiskup je posjetio zajednicu vjernika u Karakašici i Glavicama uz pratnju župnih vikara fra Jure Hrgovića i fra Pavla Vučkovića. U susretu s vjernicima iz Karakašice, nadbiskup je izrazio zadovoljstvo što je po prvi put u crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića s ovom zajednicom vjernika. S vjernicima je o. nadbiskup slavio Službu riječi. Slavlje pastirskog pohoda posebno je uzveličao zbor pod vodstvom bogoslova fra Kristijana Šilića. Nakon pastirskog pohoda Karakašici, O. nadbiskup je pohodio vjernike sela Glavice. U crkvi Sv. Ivana evanđelista, nadbiskup je predvodio svetu misu, a u ime svih vjernika Glavica O. nadbiskupa je pozdravio župni vikar fra Pavao Vučković. Djeca iz vrtića sa svojim voditeljicama izradila su i poklonila o. nadbiskupu prigodnu sliku s likom Čudotvorne Gospe Sinjske.

Drugoga dana pohoda, 3. travnja, O. nadbiskup je pohodio vjernike Čitluka i Jasenskog. Srdačno i otvorenog srca s župnim vikarom fra Eugenom Poljakom, u crkvi Sv. Franje Asiškog, vjernici su dočekali i pozdravili nadbiskupa. U slavlju Riječi, nadbiskup je pozvao zajednicu vjernika iz Čitluka i Jasenskog da svjedoči svoju vjeru u ovom vremenu, pozvavši osobito kandidate za sakrament sv. potvrde da svojim životom i mladenačkom snagom budu primjer ovoj zajednici. Zbor odraslih i djece, skladnim i veselim pjevanjem, uz glasovirsku pratnju s. Teje Vrdoljak uzveličao je ovo slavlje. Nakon susreta s vjernicaima iz Čitluka i Jasenskog, O. nadbiskup je pohodio zajednicu vjernika u Brnazama. Mladi i djeca, obučeni u narodne nošnje sa župnim vikarom fra Lukom Norcem Kevom, dočekali su o. nadbiskupa ispred crkve Sv. Nikole Tavelića. S vjernicima iz Brnaza, o. nadbiskup je slavio svetu misu. U propovijedi o. nadbiskup je istakao radost što je po prvi put u crkvi Sv. Nikole s vjernicima iz Brnaza te što je se mogao u snagu ove zajednice koja je brojna i mlada.

Trećega dana pohoda, 4. travnja, O. nadbiskup je pohodio zajednicu vjernika iz Sinja. Susret je započeo u 16 sati pohodom sestrama milosrdnicam sv. Vinka Paulskog koje u Župi Gospe Sinjske djeluje više od 100 godina. U samostanu ss. milosrdnica, nakon susreta sa sestrama, O. nadbiskup je pohodio Dom za stare i nemoćne kojeg vode ss. milosrdnice. U 17 sati u crkvi Gospe Sinjske, nadbiskup je se susreo s ovogodišnjim kandidatima za sakrament svete potvrde, njihovim roditeljima i katehetama koji ih pripremaju za slavlje svete potvrde. U obraćanju mladima, O. nadbiskup ih je pozvao da se ne boje biti kršćani, naglasivši da je svatko od njih poslije krizme pozvan u Župi pronaći jednu od zajednica u kojoj će svjedočiti svoju vjeru i vršiti poslanje za dobro Crkve, Župe i svijeta. Dragi kandidati za sakrament svete potvrde, vi ste nova snaga Župe Gospe Sinjske, rekao je nadbiskup Marin Barišić. U 17.45 sati, u dvorani Gospe Sinjske, nadbiskup je se susreo s crkvenim zajednicama i udrugama koje djeluju pri Župi Gospe Sinjske. Predstavnici zajednica, predstavili su O. nadbiskupu zajednicu i poslanje koje vrše unutar Župe. U svom obraćanju, nadbiskup je izrazio zadovoljstvo brojem zajednica koje djeluju u Župi, posebno zajednicom mladih koja djeluju kroz Franjevačku mladež. Nadbiskup je istakao kako se zajednice unutar Župe ne smiju predstavljati kao nešto zasebno, nego kao one koje vrše svoje poslanje za opće dobro Crkve i Župe, koji mogu pridonijeti društvenoj situaciji. Opasnost je da se izgubimo u nekoj samodostatnosti, u vlastitoj duhovnosti, u vlastitoj maloj zajednici, istakao je nadbiskup Marin Barišić. U 18 sati u crkvi Gospe Sinjske, O. nadbiskup je slavio svetu misu uz koncelebraciju župnika fra Ante Bilokapića, gvardijana fra Petra Klapeža i uz još osmoricu svećenika. Preko mise je pjevao Mješoviti župni zbor pod vodstvom fra Jure Župića i uz orguljsku pratnju s. Jelene Mijić. Poslije svete mise u samostanskoj blagovaonici, o. nadbiskup je se susreo s fratrima koji žive i djeluju u Samostanu i Župi Gospe Sinjske. U svom obraćanju, o. nadbiskup je zahvalio franjevcima na djelovanju i svjedočanstvu kojeg daju u Cetinskom dekanatu, Svetištu i Župi Gospe Sinjske, istaknuvši kako je u svakoj od zajednica Župe Gospe Sinjske iskreno i toplo primljen. U ime fratara samostana Gospe Sinjske o. nadbiskupa je pozdravio gvardijan fra Petar Klapež.

Zadnjega dana pastirskog pohoda, 12. travnja, O. nadbiskup je pohodio zajednicu vjernika u Lučanima. Lučanjani su nadbiskupa s župnim vikarom fra Franom Pupićem dočekali kod kapele Sv. Ante te su zajedno u procesiji novouređenom stazom krenuli prema crkvi Sv. Kate gdje je O. nadbiskup predvodio svetu misu. U svom obraćanju vjernicima izrazio je zadivljenost uređenošću crkve Sv. Kate, brežuljka i okoliša oko crkve. U ime svih vjernika fra Frano je zahvalio O. nadbiskupu na pomoći koju je iskazao u obnovi crkve Sv. Kate. Pastoralni pohod nadbiskupa Marina Barišića, Župi Gospe Sinjske, uvod je u proslavu 300. obljetnice čudesne obrane Sinja. (fAM)