Šezdesetak vjernika iz župe Gospe Sinjske, filijala Karakašica - Donji Suhač predvođeni svojim župnim vikarom fra Jurom Hrgovićem i đakonom fra Kristijanom Šilićem hodočastili smo u Padovu sv. Leopoldu i sv. Anti. Budući da crkva u Karakašici nosi ime sv. Leopolda Bogdana Mandića, oduševljeno smo prihvatili poziv svojih fratara da u godini jubileja “Tristote obljetnice slavne obrane Sinja” pođemo do mjesta koje je ovaj svetac posvetio svojim životom i djelom. Grad Padovu čini osobito prepoznatljivim i svetište sv. Ante, tog najomiljenijeg sveca, i radost je prožela naša srca zbog pružene mogućnost da i njega pohodimo.

 

Okupili smo se ispred svoje crkve u Karakašici i krenuli autobusom prema Padovi u petak, 19. lipnja 2015. u 22 sata. Fra Jure je na početku putovanja podsjetio na lijep običaj molitve krunice u našim kršćanskim obiteljima i pozvao nas da se osjećamo kao jedna velika obitelj te se u zajedničkoj molitvi krunice izručimo ljubavi Majke Marije pod čijom zaštitom živimo i čija čudotvorna djela ove godine na poseban način slavimo. Krunicu je predmolila Ana Balajić koja se istaknula u predanom predmoljenju krunice u našoj crkvi tijekom svibanjske pobožnosti. Nakon krunice i pjesme našoj Gospi Sinjskoj, svatko je birao kako provesti sate noćnog putovanja: uz razgovor, moleći, spavajući…

Približavanjem Italiji rađao se novi dan. Pauza na odmorištu autoceste pred Padovom. Za talijanski “espresso” i “cornetto”. Po dolasku u Padovu zastajemo na ulazu u svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića pred bijelim svečevim kipom. Doznajemo važnije informacije o njegovu životu i djelu, kao i o njegovu svetištu. Slijedi sv. misa u kapelici u kojoj je grob sv. Leopolda. Nakon nas sv. misu je slavila još jedna hodočasnička skupina iz Hrvatske, iz Siska.

Poslije sv. mise svatko je imao vrijeme za sebe: za osobnu molitvu, razgledavanje svetišta, kupnju suvenira… U dogovoreni sat krenuli smo put bazilike sv. Ante. Iznenađuje nas veličina trga Prato della Valle. Prolazimo pored veličanstvene crkve sv. Justine koju također posjećujemo.

Ispred crkve sv. Ante koja pod svojim kupolama čuva zemne ostatke “sveca svega svijeta” zastajemo i slušamo najvažnije o njegovu životu i o svetištu podignutom njemu u čast. Nakon toga zajednički obilazak crkve i zajednička posvetna molitva sv. Anti u jednoj od kapela bazilike. Potom slobodno vrijeme koje se moglo provesti po vlastitim nadahnućima i željama. Pred polazak još jednom zajedno ulazimo u crkvu, u “kapelu blagoslova” gdje nas ljubazno dočekuje svećenik zadužen za blagoslov nabožnih predmeta. Nakon što smo mu rekli da dolazimo iz Hrvatske rekao je: “Ja ne razumijem hrvatski jezik, pa ćemo izmoliti blagoslov na talijanskom jeziku, ali sv. je Ante sigurno već odavno naučio hrvatski, jer mu se hrvatski čovjek jako puno moli.” Bilo nam je drago čuti izjavu ovog talijanskog franjevca koja svjedoči o velikoj pobožnosti koju naš narod gaji prema sv. Anti.

Na povratku kući svraćamo u Rijeku, Majci Božjoj Trsatskoj. Tu nas franjevci, koji su čuvari i ovog njenog svetišta, upoznaju o Marijinu štovanju u ovom dijelu Lijepe naše.

Potom povratak u rodni kraj čije ime stoji uz Majčino sveto ime – u naš sinjski kraj. Ovo nas je hodočašće ispunilo iznutra. Preplavili su nas osjećaji velike radosti i zahvalnosti Bogu Svemogućemu i Njegovoj i našoj Majci na snazi koja nam je darovana, jer smo, unatoč umoru uzrokovanom duljinom putovanja iskusili susret sa dva sveca koji su tako blizu našim vjerničkim srcima. Nada u njihov zagovor bit će nam izvor utjehe i ohrabrenja za vrijeme koje dolazi.

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://www.gospa-sinjska.hr/images/zupa/karakasica_padova