U petak, 1. kolovoza 2014., u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske održan je 6. festival duhovno-marijanske pjesme ‘Klape Gospi Sinjskoj’ na kojem je sudjelovalo 11 klapa Podvorje, Ćuvite, Mriža, Luna, Praska, Štorija, Skradinke, Munita, Oštro, Neverin i Versi.
Nagradu publike dobila je klapa Luna za pjesmu 'Čuj nas Majko', a nagradu je uručio gvardijan fra Petar Klapež. Na kraju je još jednom izvedena nagrađena skladba publike 'Čuj nas Majko' koju je izvela klapa Luna.

 

Okrunjena Djevo božanske ljepote,
Čudotvorna Gospe Sinjska,
usmjeri nas putem Božje volje.
Neka nas prati tvoj zagovor
i tvoj dragi i blagi pogled
s tvoje svete Slike uvijek.
Hvala ti, Gospe Sinjska.

U petak, 1. kolovoza 2014. u 21.00 sat, u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju započeo je 6. festival duhovno-marijanske pjesme ‘Klape Gospi Sinjskoj’ na kojem je sudjelovalo 11 klapa: Podvorje, Ćuvite, Mriža, Luna, Praska, Štorija, Skradinke, Munita, Oštro, Neverin i Versi. Festival su organizirali Udruga Klape Gospi Sinjskoj, Odbor za proslavu 300. obljetnice čudesne obrane Sinja i Samostan Čudotvorne Gospe Sinjske. Pokrovitelj Festivala je Hrvatski sabor, a supokrovitelji su Ministarstvo kulture RH, Županija Splitsko-dalmatinska i Grad Sinj. Umjetnički ravnatelj Festivala je Mojimir Čačija, a voditeljica programa je bila gđa Lejdi Oreb. Festival su snimali Hrvatski radio i HR Split koji će naknadno objaviti snimku Festivala.

Godine 2015. bit će 300. obljetnica čudesnog događaja iz povijesti Hrvata – obrane drevnog grada Sinja. U spomen sedmodnevne opsade ovoga grada 1715.g., 2009. je osmišljen Festival marijansko-duhovne klapske pjesme, ispunjen zvucima novoskladanih kao i već poznatih ili tradicionalnih pjesama. Ovo je ljeto Gospodnje posvećeno pjesmama stvaranim iz srdaca puka hrvatskog. I ovaj 6. Festival - humanitarne je naravi – za Fond Gospe Sinjske iz kojeg se pomažu studenti slabijeg materijalnog stanja.

Pozdravi

Zlatko Ugrin, dogradonačelnik grada Sinja, u pozdravnom govoru je rekao:

Dragi prijatelji, dragi gosti i sugrađani, poštovani Gvardijane.

Pozdravljam Vas u svoje osobno ime i u ime gradonačelnika g. Ivice Glavana. Dobrodošli u Grad Sinj. Dobrodošli na 6. festival marijanske klapske pjesme, u susret velikome slavlju našega Grada.

Malo je gradova koji svetkuju svoj Dan: blagdan svoje nebeske zaštitnice kao blagdan cijele Domovine. Sinj, grad u srcu Dalmacije, s bogatom prošlošću ostaje dosljedan sebi. Dajući svakom vremenu svoj doprinos; u ovom trenutku očuvanju kulturne baštine svojih predaka otimajući od zaborava i njegujući jedan od najprepoznatljivijih autohtonih hrvatskih glazbenih izričaja, dalmatinsku klapsku pjesmu. Klapska pjesma najljepši je govor srca kako u radosti tako i u teškoćama svakodnevnog života. Kad je začujemo osjetimo glase svojih predaka koji dopiru do naših srca i svijetu o nama govore.

Ponosni smo što naši hodočasnici, naši mladi i u Lurdu i na Trsatu, Mariji Bistrici i Loretu; Fatimi i Međugorju mogu kazati: Ml SMO IZ GRADA U KOME KLAPE SVAKE GODINE PJEVAJU SVOJOJ GOSPI.

Najbolje hrvatske klape, skladatelji i tekstopisci znaju gdje i kome dolaze; znaju mnoge Sinjane: pjevače, autore i voditelje kao vrijedne članove hrvatske klapske obitelji; koji su zajedno sa braćom franjevcima zaslužni što se ovaj festival utemeljio i održao.

Posebnu zahvalu upućujem svima njima ali i HRT-i, voditeljici Leidi Oreb, g. Čačiji i svima koji doprinose da se s ovog mjesta svake godine nebu uzdigne jedna velika Ave Maria.

Da se dolično, dostojno i dostojanstveno, dočeka 300-ta Obljetnica sinjskih znamenja; naše Alke i Velike Gospe.

Zlatko Ževrnja, župan Splitsko-dalmatinske županije, na početku je uputio pozdrave gvardijanu fra Petru Klapežu i svim sudionicima Festivala, a zatim je naglasio kako je večerašnja glazba zahvala Majci nebeskoj i braniteljima. Župan Zlatko Ževrnja je zatim podsjetio da je Splitsko-dalmatinska županija pokrovitelj jer je ovaj događaj dragulj kojega će podržati osobito i slijedeće godine u proslavi 300. obljetnice. Na kraju je zahvalio organizatorima i klapama na ovom veličanstvenom događaju i zaželio ugodne trenutke u slušanju pjesama posvećenih Majci nebeskoj.

Fra Petar Klapež, sinjski gvardijan i upravitelj Svetišta:

Braćo svećenici, časne sestre, cijenjeni pjevači, uvaženi gosti, draga braćo i sestre, ljubitelji klapske pjesme. Dobro došli ovdje u oazu Gospina svetišta na šesti festival Klape Gospi Sinjskoj - 2014. Na Veliku Gospu ove godine otvaramo vrata tristoljetnog jubilea našega Svetišta. Već tri stoljeća među cetinskim pukom osjeća se duhovna prisutnost i majčinski zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske. To je neumorna i bliska majčinska prisutnost kroz svu tristoljetnu povijest ovdje u Njezinu i našem Svetištu. Majčinsku blizinu i ljubav čudotvorne Gospe Sinjske osjetit ćemo i ovih dana svi zajedno s desetcima tisuća hodočasnika koji iz godine u godinu, iz dana u dan za blagdan njezina Uznesenja na Nebo  hodočaste na ovo sveto mjesto.

Dopustite mi da ovdje pod okriljem slike Čudotvorne Gospe Sinjske pozdravim uvažene goste šestog festivala „Klape Gospi Sinjskoj“.

I ove je  godine pokrovitelj  festivala „Klape Gospi Sinjskoj“ Hrvatski sabor. Na žalost ove godine nemamo izaslanika hrvatskog sabora.

Pozdravljam župana Splitsko-dalmatinske županije gosp. Zlatka Ževrnju. Splitsko dalmatiska županija je suorganizator našeg festivala, a kako ne bi i bila kad je KLAPSKO PJEVANJE - TRADICIJSKI GLAZBENI FENOMEN URBANE DALMACIJE. Gospodine župane, hvala Vam na svakoj vašoj pomoći.

Pozdravljam gradonačelnika grada Sinja gosp. Ivicu Glavana, dogradonačelnicu Kristinu Križanac i dogradonačelnika Zlatka Ugrina. Grad Sinj je i ove godine pokazao svoju širinu u financijskoj podršci i organizaciji našega Festivala.

Pozdravljam i svu braću svećenike, redovnike i redovnice, a posebno naše bogoslove.

Pozdravljam predsjednika Viteškog Alkarskog društva kao i ostale članove VAD-a, a posebno današnjeg pobjednika 'Bare' alkara Tina Radanovića.

Pozdravljam rektora splitskog sveučilišta dr. Ivana Pavića.

Pozdravljam sve javne djelatnike iz političkog, kulturnog i športskog života.

Poseban pozdrav upućujem umjetničkom ravnatelju i presjedniku festivala „Klape Gospi Sinjskoj“ gosp. MOJIMIRU ČAČIJI zajedno s članovima odbora ovog festivala, koji su utkali sav svoj trud i vrijeme, a neki i svoj ljetni odmor za ovu prekrasnu večer Klape Gospi Sinjskoj. Nagradimo ih jednim dugim pljeskom.

Pozdrav sponzorima ovog Festivala i svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način pomogli u ovom duhovnom projektu koji je ušao u mozaik priprema za veliku tristotu obljetnicu Gospina ukazanja u Sinju koju ćemo proslaviti na nacionalnoj razini iduće 2015. godine.

Pozdrav djelatnicima Hrvatskog radija, radio Splita i Hit radio Sinja. Pozdrav svim slušateljima hrvatskog radija.

Ako bi netko želio izdvojiti najmediteranskiji, najdalmatinskiji, od svih hrvatskih glazbenih fenomena, zacijelo bi se odlučio za klapsko pjevanje koje predstavlja idealan spoj tradicijskog i popularnog s pozitivnom težnjom širenja izvan granica Dalmacije, i izvan zamišljenih mediteranskih granica. Večeras imamo 11. probranih klapa koje nam dolaze iz svih krajeva Lijepe naše, koji su utkali sebe u hrvatsku klapsku pjesmu. Diljem cijele Hrvatske održava se veliki broj klapski festivala, ali jedino je ovaj festival posvećen našoj nebeskoj Majci.

Poseban pozdrav upućujem stručnom žiriju, skladateljima i svim pjevačima festivala Klape Gospi Sinjskoj Za sve njih molim vas jedan dugi   pljesak.

I na koncu  pozdravljam i sve vas, draga braćo i sestre, večeras ovdje prisutne, ljubitelje klapske pjesme. Dobro nam došli. Svi skupa uživajmo u ljepti tenora, baritona i basa u duhovnim klapskim pjesmama, koje ćemo uskoro čuti, a koje su posvećene našoj nebeskoj Majci Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Voditeljica večerašnjeg programa je gospodična Lejdi Oreb voditeljica duhovnog programa HRT-a molim i za nju jedan pljesak.

Proglašavam šesti festival „Klape Gospi Sinjskoj“ dvije tisuće i četrnaeste otvorenim! Hvala Vam!

Na Festivalu su nastupile slijedeće klape:

 1. Klapa PODVORJE - PREJASNA KRALJICE (obr. Rajmir Kraljević)
 2. Klapa ĆUVITE - ZDRAVA BUDI, O MARIJO (obr. Tomislav Veršić)
 3. Klapa MRIŽA - O, ZVIJEZDO MORA (obr. fra Stipica Grgat)
 4. Klapa LUNA - ČUJ NAS MAJKO - (obr. Mile Čačija Čaja)
 5. Klapa PRASKA - TEBE, MAJKU BOŽJU HVALIMO (obr. Blaženko Juračić)
 6. Klapa ŠTORIJA - O, MARIJO MILA (obr. Jurica Karuza)
 7. Klapa SKRADINKE - MAJKO, DJEVO TI JEDINA (obr. Ivo Mikuličin)
 8. Klapa MUNITA - ZDRAVO, MORSKA ZVIZDO MILA (obr. Joško Ćaleta)
 9. Klapa OŠTRO - O, DIVO SLAVNA (obr. Krešimir  Magdić)
 10. Klapa NEVERIN - BLAŽENOJ DIVICI MARIJI (obr. Duško Tambača)
 11. Klapa VERSI - LIJEPA SI, LIJEPA (obr. Živko Ključe)

KLAPA SLAVIĆ, grupa studenata Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, nakon službenog dijela izvela je nekoliko klapskih pjesama dok je ocjenjivački sud donosio odluke o dodjeli nagrada. U međuvremenu je i prof. Jakov Dukić izveo kratki recital.

Ocjenjivački sud: Bojan Pogrmilović (predsjednik), Inga Romac Šarić, Petar Bavčević, Pjer, prof. Vladan Vuletin i Mojimir Čačija.

Nagrada Festivala bila je STATUA GOSPE SINJSKE (brončana, srebrena i zlatna) – djelo akademskog kipara Josipa Marinovića koju je darovala obitelj g. Nikole Golomejića iz Kistanja.

Nagrade Stručnoga ocjenjivačkog suda:

BRONČANU STATUU uručio je Nikola Golomejić klapi Neverin,

SREBRNU STATUU uručio je predsjednik Stručnog ocjenjivačkog suda Bojan Pogrmilović klapi Munita,

ZLATNU STATUU uručio je župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja klapi Versi.

Za najbolju obradu nagradu je primio Krešimir Magdić, a uručio mu je umjetnički ravnatelj Festivala Mojimir Čačija.

Nagradu publike dobila je klapa Luna za pjesmu 'Čuj nas Majko', a nagradu je uručio gvardijan fra Petar Klapež. Na kraju je još jednom izvedena nagrađena skladba publike 'Čuj nas Majko' koju je izvela klapa Luna. (ffd)