U životu svake župne zajednice poseban je dan proslave nebeskog zaštitnika. Stoga se u ponedjeljak, 27. prosinca 2021. godine osjećalo osobito svečano ozračje u našoj crkvi u Glavicama koje je proslavilo svetkovinu svetog Ivana, apostola i evanđelista.

U velikom broju pristupili su vjernici svetoj misi, tom činu središta i izvora duhovne jakosti kako bi se sjedinili s Kristom, postali dionici dragocjenog blaga koje je Krist položio u ruke Crkve.

Svetu misu predslavio je fra Krešo Samardžić , ispovjednik u našem svetištu uz koncelebraciju fra Marka Đereka , župnog vikara Gospe Sinjske u filijali Glavice.

 IMG-20211227-WA0006-opt

Biranim riječima u nadahnutoj homiliji približio nam je fra Krešo život svetog Ivana , ljubljenog Isusovog učenika. Gospodin ga je izabrao i uputio u tajne srca. U početku je Ivan sanjao o zemaljskom kraljevstvu , ali ga je prožeo Duh Sveti i Ivan je postao drugačiji. Bio je prisutan uz Isusa kod najvažnijih događaja; kod Isusovog Preobraženja, Posljednje večere, na Veliki petak , podno križa uz Isusovu majku. Sveti Ivan veliki je teolog , svjedok i mistik. Njegovo Evanđelje je duboko . Ivan nam govori kao onaj koji je čuo i doživio život koji nadilazi naša razmišljanja.

U središtu njegova naviještanja je proslava Boga i čovjekovo spasenje. Bog nas je prvi ljubio, sve je dao za nas. Ljubav prema Bogu lakše je prihvatiti nego ljubav prema čovjeku. Onaj koji je potreban ima pravo na našu dobrotu. Našim bližnjima, onima s kojima živimo i koje susrećemo trebamo podariti dobrotu i tada ćemo biti sretniji, mirniji, zadovoljniji. Danas susrećemo ljude koji su potišteni, tjeskobni , zabrinuti , a to ukazuje na manjak vjere. Nama je uzor Isus Krist koji je sebe dao za nas. Naše misli ovih dana su uz jaslice. Iz ljubavi je došao k nama. Isus je izabrao posljednje mjesto . Tajna je to utjelovljenja, Bog postaje malo dijete. Rodio se u štali, završio na križu kao zločinac. Nikada nećemo otkriti tajnu našega Boga.

 IMG-20211227-WA0016 1-opt

Potaknuo nas je fra Krešo da se zapitamo kakva je i kolika naša vjera. Duhovno smo slijepi i gluhi prema Bogu. Slijepi smo jer ne možemo zaključiti što je sve Bog učinio. Ne postavljamo prava pitanja i ne znamo smisao ljudskoga života. Živimo ludo , materijalno nam zarobljuje i dušu i srce. Slijepi smo za glas Božji jer ga ne slušamo , bježimo od Boga , ne slušamo ni druge. Duhovno smo nijemi jer se ne znamo razgovarati s Bogom, ne znamo se moliti , uvijek su pred nama zemaljske teme . Koliko je u svima nama duhovne sljepoće i gluhoće !

Ohrabrio nas je fra Krešo da se trebamo oslobađati, otvoriti srce za Boga i za druge. Trebamo se mijenjati, obraćati , da u nama umire ono loše i sebično te da se učvršćujemo u dobroti i onome što je Bogu milo. Trebaju nam ljudi po Isusovoj želji i srcu. Naša vjera se može gasiti , ali može i rasti i „ brda premještati „. Današnji čovjek poražen je u svom dostojanstvu, izgubljeni smo i lutamo u mraku jer naša vjera nije čvrsta. Čovjek treba više izgrađivati svoju dušu , srce i osjećaje.

 

Ohrabrujuću i poticajnu homiliju završio je fra Krešo mislima da je vrhunac naše vjere kad naša volja i Božja volja postane jedno. To se događa u milosnim susretima s Isusom . Gospodin nam pomaže da gledamo srcem vjere. Vjerom i molitvom dolazi nam snaga . Od Boga nam dolazi milosrđe koje s drugima trebamo dijeliti.

IMG-20211227-WA0029-opt

Na kraju misnoga slavlja , zahvalio je fra Marko za sve dragom Bogu , fra Kreši na prigodnoj homiliji s puno poticajnih poruka. Zahvalu je uputio i ministrantima, zboru i gospođi Mari Manić koja se brine za ckvu kao svoj dom , na lijepo urešenim jaslicama i boru. Pozvao nas je da u zajedništvu i ljubavi izgrađujemo našu živu crkvu na slavu Bogu i bratu čovjeku.

Sveti Ivan se u svojim spisima uzdignuo sve do nebesa i tako nam prenio Božju riječ uz veliko nadahnuće Duha Svetoga poslanog od Boga. Sveti Ivane , ti koji si susrevši Učitelja zapitao : „ Učitelju , gdje stanuješ? „ . toga dana si imao milost upoznati ga i ostati s Njime. Odlučio si potom slijediti ga i služiti mu. Zahvalna srca molimo , daj da ni mi ne propustimo priliku susresti ga . Daruj nam želju da ga upoznamo , volju da ga tražimo i snagu da ga slijedimo !