Sinj kao i čitava domovina Hrvatska svake godine 5. kolovoza obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Taj dan se prisjećamo 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" oslobođen grad Knin. Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija "Oluja" nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području.

2-opt

Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija "Oluja" je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

3-opt

Mi smo ovaj važni dan u Sinju proslavili polaganjem vjenaca i molitvom odriješenja ispred spomenika poginulim braniteljima kao i svetom misom kojom je predsjedao fra Ante Čovo, gvardijan.

4-opt

Nerjetko se u župama s brojnim duhovnim zvanjima organizira i Dan duhovnih zvanja te župe. To je prilika da se barem jednom godišnje sastanu, zajednički slave svetu misu, porazgovaraju, izmjenu iskustva i ostanu u bližem kontaktu.

230092932 1448219882207786 8419972965448034281 n-opt

Znademo da je naša Cetinska krajina bogata duhovnim zvanjima pa se već više godina organizira i susret svećenika, redovnika i redovnica Cetinske krajine, a već par godina on se održava upravo na Dan domovinske zahvalnosti. Zato ovom svetom misom zahvaljujemo svemogućem Bogu za dar domovine Hrvatske kao i za dar duhovnih zvanja, a molimo za bolju budućnost Hrvatske kao i za nova duhovna zvanja.

1-opt