U petak, 30. travnja 2021. godine u Sinju, sahranjen je fra Damjan Čovo, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji je preminuo u samostanu St. Gabriel u Münchenu, u utorak 27. travnja 2021., u 61. godini života, 42. redovništva i 34. svećeništva.

 

Misu zadušnicu, u Svetištu Gospe Sinjske, predsjedao je fra Marko Mrše, provincijski ministar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a u koncelebraciji su bili fra Ante Čovo, gvardijan samostana i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske i fra Stjepan Čovo uz još 64 svećenika.

Za oltarom su posluživali bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a pjevali su, uz orguljašku pratnju fra Jure Župića, zbor bogoslova, novaci i postulanti.

 

Na kraju misnog slavlja od pokojnog fra Damjana oprostili su se: fra Ivica Udovičić, fra Stjepan Čovo i fra Ante Čovo.

 

Fra Ivica Udovičić, uime kolega pokojnog fra Damjana, u svojem govoru, naglasio je kako je fra Damjan imao želju svoje posljednje dane proživjeti u Hrvatskoj, ali ga je sestrica smrt pohodila u dalekoj Njemačkoj. Za pok. fra Damjana, fra Ivica, je rekao „ …još od sjemenišnih dana bio si iskren, otvoren i pouzdan… bio si jednostavan i nenametljiv, plemenit i pravičan“.

 

Fra Stjepan Čovo, uime obitelji i mještana Karakašice, rodnog mjesta pok. fra Damjana, izrekao je kratki presjek života pok. fra Damjana te sve prisutne pozvao da „molimo Gospodina da ga nagradi vječnim mirom u svome Kraljevstvu“, a pokojnom fra Damjanu zaželio da ga „snom mira i vječne nagrade“ nagradi Gospodin.

 Gvardijan samostana Gospe Sinjske, fra Ante Čovo, pun emocija, prisjetio se zajedničkog djetinjstva koje su on i pok. fra Damjan proveli skupa. „Dragi Damjane ova četiri dana neprestano su me vraćala u prošlost… onda se sjetih puno toga što smo zajedno proveli, zajedno se igrali…“.

 

Fra Ante je, sjetivši se djetinjstva, fra Damjana usporedio s Biblijskim čovjekom „kasnije sam to shvatio da je već tada primio crte Biblijskog čovjeka – jakog karaktera… njegov osjećaj za pravednost – nenadmašan, a njegova želja za čistim odnosima – kamo sreće da smo svi takvi“

 

Poslije svete mise, na groblju sv. Franje u Sinju, sprovodne obrede predvodio je gvardijan fra Ante Čovo.