Na prvu nedjelju Došašća, 28. studenog 2020. godine, u filijalnoj crkvi sv. Kate u Lučanima koja pripada župi Gospe Sinjske proslavljena je zaštitnica mjesta i zajednice sv. Katarina Aleksandrijska. Euharistijskom slavlju predsjedao je fra Blaž Toplak definitor Franjevačke provincije Presvetog Otkopitelja u Splitu uz koncelebraciju fra Marka Đereka, župnog vikara u župi Gospe Sinjske.

U prigodnoj propovijedi fra Blaž je govorio o životu i svetosti sv. Katarine Aleksandrijske, mlade i učene djevojke koja je nadahnuta Duhom Svetim branila svoju kršćansku vjeru i na kraju okončala mučeničkom smrću. Sve nas je pozvao da kao pravi kršćani, unatoč svakodnevnim nedaćama koje nas muče, strljpljivo nosimo svoj križ i branimo našu vjeru kao što je to učinila sv. Katarina. Da se u traženju mira, uspjeha i sigurnosti držimo Božjih načela: ljubiti Boga iznad svega, a bližnjega kao samog sebe.

Pred kraj euharistijskog slavlja fra Marko Đerek zahvalio je svima koji su pridonijeli svečanoj proslavi sv. Katarine, a osobit način zahvalio se ovogodišnjem predsjedatelju misnog slavlja. Zahvalio se i svim vjernicima koji su došli na proslavu u nadi da će slijedeće godine proslava biti kako dolikuje sv. Katarina.

 

Franka Žigo i Ines Bataralo, čitali su misna čitanja, a molitvu vjernika predmolila je Ana Smoljo. Misno slavlje uveličano je sviranjem duhovnih skladbi voditeljice zbora Danijele Petričević Banović.

Svečanoj proslavi sv. Katarine predhodila je trodnevna duhovna priprema od 25. do 27. studenog 2020. godine, koju je predvodio župni vikar fra Marko Đerek. Zbog trenutne situacije uzrokovane virusom Covid-19 i poštivanja epidemioloških mjera ove godine nije se održala tradicionalna procesija s kipom sv. Katarine.