U sklopu aktivnosti za promociju zvanja Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja organizirao se od 8. do 10. 3. 2019. drugi vikend susret ministranata u franjevačkom sjemeništu u Sinju. Na vikend susretu ministranti 7. i 8. razreda imaju mogućnost upoznati kako izgleda život u sjemeništu u Sinju. Na poziv za drugi vikend odazvalo se 16 ministranata i mladih iz župa Otok kod Sinja, Košute, Sinj, Sinj - Čitluk/Jasensko, Imotski i Turjaci.

IMG 9438

Ministanti su u sjemenište počeli dolaziti već u petak poslije podne. Nekima prvi put, nekima već poznato sjemenište ipak je postalo mjesto boravka ovog vikenda. Sjemeništarci su ministrante primali i po dogovorenom rasporedu smjestili po sobama i upoznali sa svojim boravištem u odgojnom zavodu. Neki su ministranti sa sjemeništarcima iskoristili prigodu sudjelovati na misnim slavlju korizmenog petka u Sinju koji je predvodio fra Domagoj Volarević, korizmeni propovjednik.

IMG 0996

Poslije večere ministranti i sjemeništarci zajedno za promicateljem duhovnih zvanja fra Josipom Repešom sudjelovali su na prvom korizmenom noćnom križnom putu za mlade župe Sinja na Gospin grad. Na kraju pobožnosti župni vikar i duhovni asistent Frame  Sinj fra Antonio Mravak pozdravio je goste i pozvao vjernike na molitvu za duhovna zvanja.

Drugi dan vikenda započeo je budnicom sjemeništarca Marina koji je umješnim sviranjem trube označio novi dan izazova za domaćine i goste. Nekim ministrantima budnica j dobro došla za ranije buđenje da su uspjeli prije jutarnje mise zaigrati stolni tenis i nogomet. Euharistijskim slavljem  u sjemenišnoj kapeli predsjedao je fra Josip uz koncelebraciju fra Ivicu Udovičića, ravnatelja sjemeništa. Poslije doručka i proba pjevanja za nedjeljno misno slavlje ministranti i sjemeništarci posjetili su sinjski hipodrom i Alkarsku ergelu konja. Tamo ih je dočekao i o brizi za alkarske konje i pripremama za alkarska nadmetanja ispričao slavodobitnik 300. jubilarne Alke alkar Frano Ivković. Posebu pozornost prisutnih izazvalo je maleno ždrijebe Lalka koja od nedovno prinova u Alkarskoj ergeli. Svi zainteresirani su se mogli i okušati u kratkom jahanju starog iskusnog alkarskog konja Moro koji u posljednjim utrkama Alke ima ulogu Edekova konja. Ugodno druženje zabilježeno je zajedničkom fotografijom za uspomenu.

IMG 9519

Poslijepodnevni dio druženja nastavljen je u nogometnom nadmetanju u dvorani Franjevačke klasične gimnazije u Sinju. Druženje ministranata i sjemeništaraca dobilo je svoje konkretnije konture na zajedničkom susretu u sjemenišnoj dvorani gdje su pod vodstvom promicatelja zvanja međusobno se predstavili i upoznali bolje način života i rada u sjemeništu i gimnaziji. Susret je završen zajedničkom molitvom krunice.

IMG 9317

Poslije večere organizirala se filmska večer uz kokice, grickalice, piće i zanimljiv film. Sjemeništarci su se pobrinuli da se kino atmosfera što bolje pripremi.

Nedjeljno jutro je brzo osvanulo i bez prigodne budnice kao u subotu ali nakon kratke pripreme sjemeništarci su sa ministrantima sudjelovali na misi u 8 sati koju animiraju u svetištu Gospe Sinjske. Svetu misu je predvodio i propovijedao fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja, dok je fra Ivica Udovičić svirao i vodio pjevanje sjemeništaraca na svetoj misi.

Poslije mise i zajedničke spomen fotografije ministranti su mogli upoznati kratku povijest franjevačkog samostana i svetišta Gospe Sinjske. Nisu propustili izdvojiti vrijeme za osobnu molitvu za svoje bližnje i potrebe ispred lika Čudotvorne Gospe Sinjske gdje su i upalili zavjetne svijeće.

IMG 9527

Na kraju nedjeljnog prijepodnevnog rasporeda ministanti su imali susret sa fra Josipom tijekom kojeg su ispunjali pripremljenu anketu kao i diskutirali o uvjetima u sjemeništu i mogućem dolasku nakon završene osnovne škole.

 Kraj ovog druženja označio je zajednički ručak na kojem su svoju zahvalu ministrantima uputili fra Josip Repeša i fra Ivica Udovičić, uz želje da se ponovno vide dogodine.

IMG 9517

Ovaj susret je uspješno protekao uz veliku potporu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, franjevačke gimnazije, sjemeništa i samostana u Sinju, gvardijana fra Petra Klapeža i samostanskog ekonoma fra Filipa Budića, alkara i drugih dobrotvora kojima od srca zahvaljujemo.