U petak, 30. studenoga 2018., franjevci iz samostana Gospe Sinjske i okružja obilježili su mučeničku smrt 20 fratara Cetinske krajine, koji su život izgubili za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća (1942.-1948.). U crkvi Gospe Sinjske za pokoj njihovih duša slavili smo misu u 18.00 sati, kojom je predsjedao fra Petar Klapež, gvardijan. Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti pjevački zbor.

misa fratri mucenici 30 11 2018

Svi fratri za koje smo molili žrtve su partizanskoga i komunističkoga progona, odnosno diktature proleterijata, osim fra Rafe Kalinića, kojeg su ubile njemačke okupacijske vojne postrojbe. Dvojica fratara - fra Nikola Šabić i fra Bože Vugdelija - žrtve su Križnoga puta, a druga dvojica žrtve su ljubavi i posljedica ratnih operacija, a to su fra Krsto Bazo i fra Anselmo Kovačić. Oni su prinijeli vlastiti život iz ljubavi prema Kristu i Crkvi, što u potpunosti odgovara definiciji mučenika.

Sinjski franjevci su u samostanskom klaustru, gdje se nalaze brončani reljefi cetinskih mučenika, kao i spomen-ploča, izmolili odrješenje za pokoj njihovih duša.

To su:

 1. Fra Leonard Bajić
 2. Fra Krsto Bazo
 3. Fra Jozo Borković
 4. Fra Stanko Bradarić
 5. Fra Ante Cvitanović
 6. Fra Petar Glavaš
 7. Fra Rafo Kalinić
 8. Fra Anselmo Kovačić
 9. Fra Milan Lapić
 10. Fra Stanko Milanović Litre
 11. Fra Jozo Olujić
 12. Fra Petar Paviša
 13. Fra Vlade Pavlov
 14. Fra Jozo Poljak
 15. Fra Ante Romac
 16. Fra Ivan Romac
 17. Fra Nikola Šabić
 18. Fra Metod Vezilić
 19. Fra Rudolf Vučić
 20. Fra Bože Vugdelija

Više fotografija - kliknite ovdje.

Više o njima možete pročitati u knjizi fra Stjepana Čove "Franjevci žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća u Cetinskoj krajini" (kliknite ovdje).