Zajednica vjernika sv. Nikole Tavelića u Brnazama svečano je u nedjelju, 11. studenog 2018., proslavila svojeg nebeskog zaštitnika. U središtu ovogodišnje proslave Tavelićeva u Brnazama bio je blagoslov i polaganje kamena temeljca nove crkve. Slavlje i obred blagoslova kamena temeljca predvodio je fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. U slavlju su sudjelovali ekonom Provincije fra Josip Gotovac, župnik fra Perica Maslać, gvardijan fra Petar Klapež, župni vikar u Brnazama fra Antonio Mravak te fra Mirko Marić, fra Bože Norac Kljajo, fra Eugen Poljak i fra Pavao Vučković. Slavlju su nazočili i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, dožupan Luka Brčić, gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac, predsjednik Mjesnog odbora Brnaze Ivo Vukasović, vlasnik građevinske tvrtke „Graditelj svratišta“ Dragan Radić, arhitekt crkve Ivan Vulić i njegov suradnik na projektu Mate Žaja.


Fra Joško, redovnički poglavar splitske provincije, na gradilište buduće crkve dovežen je u kočiji, uz policijsku pratnju. Za vrijeme slavlja blagoslova gradilišta liturgijske tekstove čitali su sinjski gvardijan fra Petar i župni vikar fra Antonio. Nakon što je fra Josip pročitao Povelju o gradnji nove crkve, o. gvardijan, kum crkve fra Mirko, gradonačelnica Križanac i ekonom Provincije potpisali su navedenu povelju i položili je u buduće temelje Tavelićeve crkve u Brnazama, filijalnoj zajednici Župe Gospe Sinjske.

Nakon obreda blagoslova kamena temeljca slavlje se je nastavilo procesijom s kipom sv. Nikole Tavelića do Doma kulture, gdje je slavljena sveta misa kojom je predsjedao provincijal fra Joško. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevali su članovi dječjeg i mješovitog pjevačkog zbora iz Brnaza pod ravnanjem gđice. Jelene Mihaljević i s. Dominike Vrdoljak. U propovijedi je o. Provincijal, govoreći o životu i svetosti sv. Nikole Tavelića, naglasio kako je taj svetac pronio najljepši glas o svome hrvatskom rodu. Hrvatski narod oduvijek je bio obdaren posebnim ljudima koji su živjeli sveto i s oduševljenjem slijedili Kristove stope. Spominjući se svetih likova hrvatskog naroda, izrazio je nadu da će uz Nikolu Tavelića, prvog kanoniziranog hrvatskog svetca, naš narod uskoro biti obdaren i novim svetcem - bl. Alojzijem Stepincem. Tumačeći lik sv. Ilije i žene udovice iz liturgijskih čitanja, o. Provincijal je naglasio da nam njihov život govori da je Bogu sve moguće. Bog na najčudesniji način izlazi svojima u pomoć, na mjestima gdje bismo kao ljudi najmanje očekivali. Sve Brnažane je pozvao da vjeruju u Božju pomoć i mole za providnost u izgradnji nove crkve. Posebno je naglasio da je ovo zajednički projekt Provincije i vjerničke zajednice u Brnazama. Svaki član zajednice može ugraditi sebe u novu crkvu, pomažući duhovno i materijalno da se ovaj projekt ostvari. Izrazio je nadu da će nova crkva u Brnazama biti mjesto susreta i slavlja, mjesto gdje će vjera svakog pojedinca rasti. Građevina iz koje će nakon susreta s Bogom izlaziti produhovljeniji i solidarniji ljudi.

Na kraju slavlja sve prisutne goste pozdravio je župni vikar fra Antonio. U ime svih mještana Brnaza zahvalio je o. Provincijalu i provincijskoj upravi što su prepoznali potrebu gradnje nove crkve. Naglasio je da je prije 45 godina sagrađena stara crkva uz pomoć mještana, Provincije i Franjevačkog samostana Gospe Sinjske. Ona je bila sve manja, jer se mjesto širilo doseljavanjem novih obitelji iz Bosne i Hercegovine i iz drugih mjesta cetinskog kraja, a proces doseljavanja i danas traje. Zahvalio je u ime mještana svim fratrima koji su pastorizirali vjernike u Brnazama od početka gradnje stare crkve. "Bez njihove predanosti i rada ne bismo imali živu Crkvu koja je pred nama", zaključio je fra Antonio.

U ime Samostana i Svetišta Gospe Sinjske, riječi zahvale uputio je sinjski gvardijan. Istaknuo je da je ovo veliki dan za sve mještane Brnaza, kao i za fratre koji su rodom iz ovoga mjesta. Zahvalio je svima onima koji su na bilo koji način pomogli da započne gradnja nove i ljepše crkve u filijalnoj zajednici Župe Gospe Sinjske. Poslije euharistijskog slavlja, ispred društvenog Doma nastavljeno je slavlje za obiteljskim stolom kojeg su organizirali mještani Brnaza. Za ovo slavlje vjernici su se pripremali trodnevnicom, kojom su predsjedali fra Lukica Vojković, fra Petar Gulić i don Josip Bečić.

Prigodni video objavljen je na Facebook stranici "Gospa Sinjska".

Fotografije uskoro...