Prigodom 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca i 20. obljetnice od proglašenja blaženim, u subotu 6. listopada 2018., vjernici Brnaza i Glavica hodočastili su blaženom Alojziju Stepincu. Hodočasnici su posjetili blaženikov rodni kraj Krašić, te njegov grob u Zagrebačkoj katedrali. Dolaskom u Krašić u prijepodnevnim satima, za slavlje svete mise vjernici su se pripremali zajedničkom molitvom krunice u župnoj crkvi Presvetog Trojstva. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Antonio Mravak župni vikar u Brnazama, uz koncelebraciju vlč. Ivana Vučka župnika Župe Krašić i fra Lukice Vojkovića, župnog vikara u Glavicama.

U propovijedi vlč. Ivan je istakao kako je u teškim vremenima Drugog svjetskog rata i poraća blaženi Alojzije Stepinac bio primjer nasljedovanja Isusa Krista unatoč svim iskušenjima i progonima kroz koja je prošao. Svojim životom stao je u zaštitu progonjenih, obespravljenih bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Sudionici hodočašća su potom imali priliku za osobnu molitvu i obilazak spomen-sobe blaženog Alojzija Stepinca u župnoj kući u kojoj je bl. Alojzije Stepinac proveo svoje posljednje godine života.

Nakon Krašića, hodočasnici su krenuli prema Zagrebu i Zagrebačkoj katedrali. U katedrali smo pohodili grob bl. Stepinca te molili posvetnu molitvu da blaženik svojim zagovorom zaštiti našu domovinu Hrvatsku i njezine stanovnike. Hodočasnički put nastavljen je posjetom Franjevačkom samostanu i Svetištu Majke Božje Lurdske u Vrbanićevoj 35. U Svetištu i Župi djeluju franjevci rodom iz Cetinskog kraja, fra Nikica Ajdučić župnik, fra Josip Šimić vicepostulator kauze za proglašenje blaženim O. Ante Antića i gvardijan fra Mate Matić. Fra Mate nas je upoznao s povijesti samostana i župe Gospe Lurdske koju je osnovao bl. Alojzije Stepinac 1942. godine. Fra Josip Šimić voditelj kauze o. Ante Antića, upoznao je hodočasnike sa životom i karizmom Sluge Božjega.

Hodočasnici su posjetili spomen-sobu u kojoj je ispovijedao O. Antić, te kriptu crkve Majke Božje Lurdske, u kojem se nalazi sarkofag s tijelom O. Ante Antića. Nakon zajedničke molitve i zahvale Bogu i Majci Božjoj, završio je posjet Zagrebačkoj nadbiskupiji i njenim duhovnim velikanima blaženom Alojziju Stepincu i Časnom sluzi Božjem o. Anti Antiću.


 

 VIŠE FOTOGRAFIJA - KLIKNI