O blagdanu Uzvišenja sv. Križa vjernici Radošića, Sinja, Dicma, Neorića i Brnaza tradicionalno hodočaste na Visoku (oko 860 m), gdje je 1900. god. postavljen križ, kao zavjet i znak vjernosti Gospodinu Isusu Kristu. Zavjetni križ obnavljan je 1933. i 1975. god., a od današnjeg betonskog križa, visokog 13 m, pruža se lijep pogled na okolna mjesta, ponajprije na viteški Sinj.

visoka 15 9 2018

Tako se i u subotu, 15. rujna 2018., skupina od 100 hodočasnika, među kojima su bili i franjevački sjemeništarci, uputila na Visoku. Krenuli su sa sinjske ili radošića strane, preciznije – od Župića u 8 sati. Putem prema križu molili su pobožnost križnog puta, što je predvodio fra Perica Maslać, zajedno sa sjemeništarci. Križ su nosili vjernici Radošića. Uz obilježenu stazu 2007. god. postavljeni su metalni križevi, koji predstavljaju postaje križnog puta. Euharistijskim slavljem kod zavjetnog križa, na kojem je sudjelovalo oko 300 vjernika, u 10.30 sati predsjedao je fra Perica, sinjski župnik i samostanski vikar, uz koncelebraciju fra Ivice Udovičića, ravnatelja Sjemeništa. Pjevanjem su animirali sjemeništarci, koji su čitali i liturgijska čitanja.

Fra Perica je u propovijedi potaknuo vjerni puk na štovanje Isusova križa kojim se kao vjernici ponosimo na čelu, na prsima, oko vrata, u kući, u školi, na Visokoj. Od rođenja do smrti. Svaki čovjek je skrojen u obliku križa – samo mirno stani, raširi ruke, pa da vidiš križa kao na Golgoti. Također je naglasio da mi u križu Isusovu vidimo Isusovo čovještvo, Isusovu hrabrost, Isusovo poistovjećenje s grašnicima te Isusovo oproštenje, nesebničnost i Isusovo umiranje u miru.

Više fotografija - klikni ovdje.