Nakon „Godine očinstva", u našoj Splitsko-makarskoj nadbiskupiji dana 26. studenog 2017. otvorena je „Godina majčinstva". Sinjska župna zajednica priključila se mnogim župama diljem Hrvatske, koje su organizirale katehetske susrete za odrasle; kako bi se očevi i majke pripremili za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se održati u Solinu 15. i 16. rujna 2018. pod geslom „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja".

U svojem pozivu vjernicima sinjski župnik Perica Maslać istakao je važnost pastoralnog rada s odraslima i obiteljima: „Kao najveća župna zajednica u Nadbiskupiji, priključujemo se inicijativama koje za cilj imaju posvijestiti neizmjernu važnost očinstva i majčinstva i za društvo i za Crkvu. Stoga ćemo u Župi Gospe Sinjske poseban naglasak staviti na rad s odraslim župljanima, koji su prvi naslovnici našeg katehetskog djelovanja. (...) Dragi župljani, vas koji želite produbiti i osnažiti svoju vjeru u zajedništvu sa svojim franjevcima i drugim vjernicima pozivam da dođete na katehetske susrete. Radujući se našem zajedništvu, srdačno vas pozdravljam zazivajući na vas i vaše obitelji obilje Božjeg blagoslova."

katehetski susret godina majcinstva 2018

U Dvorani Gospe Sinjske organizirano je 6 katehetskih susreta, koji su bili strukturirani prema istom modelu – predavanje, rasprava i molitva. Dobro je zabilježiti da su susreti tijekom četiri mjeseca okupili oko 400 slušatelja, a među njima valja istaknuti roditelje prvopričesnika i krizmanika. Prvi susret pod naslovom „Kriza majčinstva" održao je 3. veljače 2018. god. dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije, liječnik, angažirani vjernik laik. Mjesec dana poslije, 3. ožujka, katehetski susret vodila je Jelena Burazin, prof. psiholog i psihoterapeut, koja je održala predavanje „Ranjeno majčinstvo". U subotu, 17. ožujka, članovi župnih zajednica imali su mogućnost susresti Ladislava Ilčića i Hrvoja Zekanovića, koji su govorili o ratifikaciji tzv. Istanbulske konvencije, odnosno o spornim člancima koji se izravno protive kršćanskoj antropologiji. Četvrto predavanje održala je Maja Jakšić, voditeljica centra za edukaciju i savjetovanje Hippocampus i višegodišnja suradnica Obiteljskog savjetovališta pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Ona je u subotu, 14. travnja, održala susret „Majčinstvo – mitovi i stvarnost". Zanimljiv susret održan je 28. travnja, kada su kandidati za prvu pričest izveli roditeljima i drugim župljanima igrokaz „Poljupci za mamu". U nizu župnih susreta, zadnju katehezu održala je s. Natanaela Radinović, koja je 12. svibnja govorila o duhovnom majčinstvu.

Održani katehetski susreti subotom – namijenjeni isključivo odraslima – bili su prigoda da župna zajednica Gospe Sinjske iznova promisli o važnosti braka i obitelji, kao jezgri društva i Crkve. Rad s odraslima, osobito bračnim parovima, pokazuje se pastoralnim prioritetom, kako bi napredovali kao pojedinci, kao župa i kao zajednica.