Od 4. do 6. svibnja 2018. god. Dalmaciju su posjetila sedmorica fratara iz talijanske franjevačke provincije San Michele Arcangelo (Puglia-Molise), koja ima važne poveznice s Hrvatskom. Oni su već stoljećima čuvari Svetišta bl. Jakova Zadarskog (1400.-1485.) u Bitettu, a na teritoriju njihove provincije nalazi se i grob bl. Augustina Kažotića (1260.-1323.). K tomu, upravo ove godine obilježavamo 500 godina od dolaska Hrvata u Molise, što će biti proslavljeno 1. srpnja.

Grupu fratara predvodio je provincijal Alessandro Mastromatteo, zajedno s definitorom i magistrom bogoslova Vincenzom Diturijem. Oni su s petoricom studenata u tri dana obišli važna mjesta središnje Dalmacije te se upoznali s bogatom crkvenom i kulturnom baštinom našega kraja. Vodič im je bio fra Šimun Markulin.

fratri apulija sinj 2018

Prvoga dana posjetili su Zadar, gdje ih je primio fra Andrija Bilokapić, provincijal Provincije sv. Jeronima. U samostanu Sv. Frane braća iz Italije imala su prigodu čuti o životu i djelu bl. Jakova, koji je upravo u tom samostanu započeo svoj redovnički put po primjeru sv. Franje Asiškog. O tom im je govorio fra Stanko Škunca, koji ih je upoznao i s bogatom baštinom zadarskog samostana i provincije. Potom su – zajedno s gvardijanom Anselmom Stulićem – obišli gradske znamenitosti, a valja istaći prigodno otvaranje sarkofaga sv. Šime Zadarskog, pred čijim su relikvijama fratri molili. Nakon obilaska Zadra, uputili su se prema Splitu; u franjevački samostan na Trsteniku, gdje su bili smješteni.

Drugoga dana svojeg posjeta obišli su Šibenik i Visovac. U Krešimirovom gradu posjetili su Nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića (1340.-1391.), gdje ih je primio gvardijan fra Ivan Bradarić. Nakon obilaska katedralne crkve, posjetili su crkvu Sv. Lovre i grob službenice Božje Klare Žižić (1626.-1706.). Šibenski gvardijan Mario Radman priredio je u samostanu doček za braću iz nama najbliže provincije, pa se tom prigodom u samostanu na Šubićevcu okupilo 15 fratara, kako bi pozdravili drage goste. Nakon ručka i druženja, na molbu talijanskih fratara, o Domovinskom ratu je svjedočio fra Mirko Klarić, župnik na Meterizama. U poslijepodnevnim satima su posjetili Visovac, franjevački otok u srcu Nacionalnog parka Krka. Dočekao ih je gvardijan Božo Duvnjak i meštar Jure J. Šimunović, zajedno s petoricom novaka. Odmah su krenuli prema Roškom slapu, a po povratku su obišli crkvu, samostan i muzej. Kratko su se susreli i s novacima, a fra Jure ih je upoznao o životu u novicijatu. Slijedio je povratak u Split, gdje je nastavljeno druženje s gvardijanom Domagojem Runjom.

fratri apulija muzej alke 2018

Zadnjega dana posjetili su središte Splita i Sinj. U jutarnjim satima provincijal Mastromatteo dao je intervju za Laudato TV, koji će uskoro biti emitiran na nacionalnoj katoličkoj televiziji. Tema razgovora bio je život zadarskog blaženika i proces njegove kanonizacije. U crkvi Gospe od Zdravlja u 10 h sudjelovali su na euharistijskom slavlju, kojim je predsjedao fra Ante Udovičić, provincijalov vikar. Koncelebrirali su fra Alessandro, fra Vincenzo, fra Šimun i vlč. Wojciech Zyzak, rektor Papinskog sveučilišta u Krakowu. Na talijanskom jeziku je propovijedao o. Provincijal, uz prijevod na hrvatski jezik. U propovijedi je govorio o kršćanskom poslanju uzajamne ljubavi te istakao svijetli primjer hrvatskog Blaženika: „Mi, fratri iz Apulije i Molisa, došli smo ovdje kako bismo s vama podijelili sjećanje na bl. Jakova Zadarskog, poniznog i jednostavnog fratra, koji je od vlastitog života učinio dar Bogu i braći. Svojim primjerom radosnog siromaštva, kao uzoran sin sv. Franje Asiškog, živio je svoj poziv u jednostavnosti života; dijeleći sve što je imao s najsiromašnijima, uz neprestanu molitvu, meditaciju i zajedništvo s Gospodinom. Njegov je život bio ispunjen božanskom milošću, što se očitovalo u izvanrednim vrlinama, u poslušnosti Crkvi i u savršenoj poslušnosti poglavarima.“ Nakon svete mise i kratkog obilaska središnjeg samostana Provincije Presvetog Otkupitelja, krenuli su prema Sinju, gdje su posjetili Svetište Gospe Sinjske i Muzej Alke. Tu su se susreli sa sinjskim franjevcima i s kotorskim biskupom Ilijom Janjićem. Poslijepodne su proveli u centru Splita, upravo uoči proslave sv. Dujma, gdje su razgledali znamenitosti i upoznali se s poviješću najvećeg dalmatinskog grada. U večernjim satima isplovili su iz splitske luke za Anconu.

Ostvarenje njihova posjeta središnjoj Dalmaciji pomogla su braća: fra Andrija Bilokapić, fra Ante Udovičić, fra Josip Gotovac, fra Domagoj Runje, fra Mario Radman, fra Božo Duvnjak, fra Perica Maslać, fra Ante Branko Periša, fra Šimun Čovo i fra Filip Budić. Njihova ljubazna pomoć učvrstila je most između provincija, što će zasigurno roditi novim oblicima suradnje.

Više fotografija - klikni ovdje.