Na svetkovinu Krista Kralja, 26. studenoga 2017., mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, u franjevačkoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu zaredio je 10 đakona. Na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Jerka Kolovrata, fra Dejana Međugorca, fra Franu Bosnića, fra Antu Prološčića, fra Tonija Šimunovića Erpušinu i fra Milana Sladoju; na naslov Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM-e fr. Marka Dokozu i fr. Antu Gavranovića te na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije Stanka Kaćunića i Danka Kovačevića. Misa đakonskog ređenja započela je u 10 sati, a koncelebrirali su fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM-e, mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Nadbiskupije, mons. Nediljko Ante Ančić, pastoralni vikar Nadbiskupije, odgojitelji ređenika i drugi svećenici. U slavlju su sudjelovali roditelji, braća i sestre, rodbina, prijatelji i znanci mladih đakona te članovi župne zajednice središnje splitske župe.

dakoni krist kralj 2017

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja ove godine ima sedmoricu đakona, uz napomenu da je fra Ivan Marija Grubišić već prije zaređen u Zagrebačkoj katedrali. Donosimo osnovne podatke novih đakona:

  1. Fra Frano Bosnić, sin pok. Branka i Senke r. Despotušić, rođen je 24. srpnja 1990. u Splitu. Porijeklom je iz Župe sv. Vicencija u Blatu na Korčuli, a pastoralni praktikum vrši u Župi Gospe od Zdravlja u Splitu.
  2. Fra Jerko Kolovrat sin je Miljenka i Antonije r. Rebić, rođen 20. svibnja 1991. u Imotskom. Rodna župa mu je Sv. Franjo Asiški - Imotski, a pastoralni praktikum vrši u Župi Gospe van grada u Šibeniku.
  3. Fra Dejan Međugorac, sin pok. Stipe i Ankice r. Štrbac, rođen je 25. srpnja 1991. u Zenici. Iz župe je Sv. Ante Padovanskog u Kninu, a pastoralni praktikum vrši u Župi sv. Ante u Drnišu.
  4. Fra Ante Prološčić, sin Ivana i Marte r. Parać, rođen je 22. listopada 1987 u Splitu. Župa mu je Uznesenja BDM-e na Klisu, a pastoralni praktikum vrši u Župi sv. Ilije u Metkoviću.
  5. Fra Milan Sladoja sin je Mihovila i Dragice r. Žigo, rođen 12. siječnja 1986. u Sinju. Rodna župa mu je Gospe Sinjske - Sinj, a pastoralni praktikum vrši u Župi sv. Ante Padovanskog, na Šubićevcu u Šibeniku.
  6. Fra Toni Šimunović Erpušina, sin Milana i Anke r. Ajdučić, rođen je 14. siječnja 1994. u Sinju. Iz župe je Sv. Luke u Otoku, a pastoralni praktikum vrši u Župi Gospe Sinjske u Sinju.

U subotu, 25. studenoga 2017., mons. Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup, u Katedrali Uznesenja BDM-e u Puli zaredio je 4 đakona. Među njima je Boško Čatlak, sinjski župljanin i pripadnik Neokatekumenskog puta. Misa ređenja započela je u 11 sati.

Svim novim đakonima čestitamo od srca, a osobito dvojici sinjskih župljana.

Foto: www.smn.hr