Ovogodišnja svečanost obilježavanja Dana kruha-dana zahvalnosti za plodove zemlje započela je u nedjelju, 15. rujna 2017., svetom misom zahvalnicom u župnoj crkvi Svetog Ivana Apostola u Glavicama. Prigodnim recitalom i pjesmom u misno slavlje uvela su nas djeca iz vrtića i djetinjom razdraganošću ozarili sve prisutne.

Dani kruha Glavice 017 09

Kruh je riječ Hvale. Kad dajemo kruh otvaramo naša vrata i rušimo sve barijere između nas i naših prijatelja, poznanika, nepoznatih ljudi. Kruh znači gostoprimstvo.Gozba je prilika druženja i susreta, obilježavanja i dijeljenja zajedništva u svakodnevnom životu. Na gozbu dolazimo s prigodnim darovima. Postoji Gozba nad gozbama. Euharistijska gozba , na koju smo svi pozvani i s koje odlazimo okrijepljeni jer smo blagovali Kruh Života. Kruh koji je izraz životne i duhovne snage, istaknuo je u homiliji naš fra Lukica.

Dani kruha su ujedno i dani zahvalnosti za sve plodove zemlje. Djeca su na oltar prinijela sjemenje, povrće, voće, ulje, vino, cvijeće i  kruh. Molitvom i blagoslovom zahvalili smo Bogu na uspjesima, plodovima i darovima kojima nas je podario. Posebno je bilo lijepo vidjeti djevojčice u narodnoj nošnji kako na oltar prinose kruh.

Kruh ne nastaje u trgovinama gdje se prodaje. Mukotrpan je to posao pun žuljeva i znoja ratara, pekara i mlinara. Recitalom „ Od zemlje do kruha“ učenici naše škole u Glavicama  uljepšali su ovo slavlje.

U središtu naše  vjere i molitve je kruh koji Božjim blagoslovom i Njegovom snagom  postaje Kruh Života. Smisao okupljanja je zahvaliti Bogu za dar života, za sve što nam je darovao i biti ponosan na tradiciju koju baštinimo. To se i osjetilo ove nedjelje u našoj  zajednici u Glavicama.