Tijekom 2017-te godine Župa Gospe Sinjske organizirala je tri zaručnička tečaja, na kojima su sudjelovala 153 para iz cijele Splitsko-makarske nadbiskupije, od kojih je većina iz župa Cetinskog dekanata. Pohađanjem tečaja zaručnici sudjeluju u daljnjoj pripravi za slavlje sakramenta braka. Upravo su brak i obitelj temeljne sastavnice društva i Crkve, pa je dostatna priprava od velike važnosti za ispravno shvaćanje teološko-socijalnih dimenzija ljudske osobe, kršćanskog braka i obitelji.

zarucnicki tecaj 9 2017

Crkva propisuje da katolici prije sklapanja sakramenta ženidbe budu poučeni iz različitih područja: dogmatskog, crkveno-pravnog, moralnog, psihološko-sociološkog... U pripravi posebno mjesto zauzima osobno svjedočanstvo bračnih drugova. Voditelj tečaja na kraju redovito daje konkretne upute i smjernice, koje donosimo u prilogu.

U Sinju su održani tečajevi u tri termina: 1) 17.-19. veljače; 2) 16.-18. lipnja; 3) 15.-17. rujna 2017. god. Predavanja su započinjala u 19 sati, a održavala su se u „Dvorani Gospe Sinjske“. Sudjelovanje na svim predavanjima bilo je obavezno, a na kraju tečaja izdavala se potvrda o pohađanju zaručničkog tečaja. Voditelj sinjskih tečaja bio je fra Perica Maslać, župnik i samostanski vikar. Nije bila potreba prethodna najava, pa su se zaručnici prijavljivali na prvom susretu.

zarucnicki tecaj 9 2017 potvrda

Predavači na zadnjem tečaju u 2017-toj godini bili su prof. dr. sc. Ante Mateljan, mr. sc. Ante Rako, mr. sc. Šimun Markulin i mr. spec. Maja Jakšić. Svjedočanstvo bračnog života dao je par Čugura, a tečaj je završen uputama o. Župnika. Sudjelovalo je 28 parova.

Župni ured odredio je termine zaručničkih tečajeva za sljedeću godinu: 1) 23.-25. veljače; 2) 22.-24. lipnja; 3) 21.-23. rujna 2018. god.

Više fotografija možete pogledati na našoj Facebook stranici (mogu pregledavati i osobe koje nemaju otvoren profil na toj društvenoj mreži) - KLIKNI.


PRILOG

Donosimo upute za sakrament vjenčanja. Ovdje možete pronaći upute za daljnju, bližu i neposrednu pripravu, kao i za samo slavlje sakramenta.

1. Daljnja priprava:

 • Zaručnički tečaj održava se u Sinju, a moguće je obaviti tečaj i u nekoj drugoj župi. Tečaj traje nekoliko dana, a predavanja su iz područja: moralne teologije, prava, pastorala, medicine i dr. Termini: 23.-25. veljače 2018.; 22.-24. lipnja 2018.; 21.-23. rujna 2018.
 • U slučaju da netko od zaručnika nije primio sakramente inicijacije (krštenje, potvrda i euharistija), stranka nakon prikladne i dostatne pouke prima sakrament kojeg nema, a želi ga primiti prije slavlja ženidbe.

2. Bliža priprava:

 • U župni ured dostaviti sljedeću dokumentaciju:
 • Krsni list iz župe krštenja (u kojem je naznačeno da je zaručnik odnosno zaručnica slobodnog stanja), a neke župe izdaju i Izjavu o slobodnom stanju za ženidbu (ne stariju od šest mjeseci);
 • Potvrda o ispunjenja pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku (iz Matičnog ureda, u dva primjerka, ne starija od tri mjeseca);
 • Potvrdu o obavljenom zaručničkom tečaju;
 • Ženidbeni navještaj obavlja se u župi prepivališta zaručnika i/li zaručnice.

3. Neposredna priprava:

 • Susret s crkvenim službenikom koji će nazočiti vjenčanju: pripravlja zaručnike na slavlje sakramenta ženidbe.
 • Ispovijed zaručnikâ, svjedokâ i članova obitelji.

4. Slavlje sakramenta ženidbe:

 • crkva Gospe Sinjske;
 • slavlje ženidbe pod misom ili bez mise;
 • dostojanstveno ponašanje i pristojno odijevanje;
 • obor i okoliš crkve držati čistim i urednim;
 • uređenje crkve i sviranje.

Ukoliko zaručnici žele izabrati svećenika koji će im nazočiti na vjenčanju, tada to moraju na vrijeme komunicirati župnom uredu.

Zaručnici će doprinijeti za župnu blagajnu s 200,00 kn. Taj iznos je propisan od Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije, a svatko može - osim za župnu blagajnu - doprinijeti i za druge potrebe Crkve. Ako se radi o siromašnim zaručnicima, bit će oslobođeni pristojbe. 

Sve obavijesti i informacije pratite na našoj mrežnoj stranici www.gospa-sinjska.hr ili Facebook stranici "Gospa Sinjska".