Staza Gospi Sinjskoj hodočasnički je put kojim se, iz nekoliko pravaca, stoljećima pješači k najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima. Svake godine, uoči blagdana Velike Gospe, u noćima između 8. i 15. kolovoza, na hodočašće prema gradu Sinju kreću tisuće hodočasnika, osobito mladih, a 15. kolovoza se održava središnja vjerska svečanost. Hodočasnici pristižu iz nekoliko pravaca a najviše iz pravca juga  iz Solina, te iz pravca sjevera iz Bosne i Hercegovine.

staza gospi sinjskojPješačenje po obilježenoj stazi jedinstveni je doživljaj koji čovjeka zbližava s prirodom. Hoda se najvećim dijelom izoliran od prometne gužve i kroz slikovite krajeve koji su bogati povijesnim naslijeđem. Utvrde, stećci, gradine, muzeji, sakralni objekti, ostaci starih staza i mostova, vidikovci i ugostiteljski objekti su mjesta za odmor i  kontrolne točke kao uspomena na nezaboravno putovanje koje ste uradili snagom svog duha i mišića.

Franjevci iz Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske svim hodočasnicima žele miran i sretan put prema Sinju, neka njihovo svjedočanstvo bude poticaj svima za obraćenje osobnog i zajedničkog života. Neka ih na njihovom putu prati zagovor nebeske Majke. Dobro nam došli! 

Više o Stazi Gospi Sinjskoj pogledajte na mrežnoj stranici "Staza Gospi Sinjskoj" - KLIKNI. 

(dio teksta preuzet s: stazagospisinjskoj.eu)