Prema drevnom običaju, vjerni puk Sinja i Cetinske krajine rado hodočasti u Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske već u ranim jutarnjim satima kako bi pobožno sudjelovao u slavlju misa zornica. Čuvajući vjerno tradiciju, oci franjevci i ove godine pred milosnim likom nebeske Majke, zajedno sa svojim narodom, smjerno upravljaju molitve nebeskom Ocu.

Ustajući u ranu zoru, tisuće ljudi slijevaju se u Gospino svetište, kako bi u devet dana ispunili svoj zavjet i iznijeli svoje ponizne molbe pred lice Čudotvorne Gospe Sinjske. Od 6. kolovoza 2016. euharistijskim slavljima u 6.00 sati predsjeda fra Perica Maslać, sinjski župnik i vikar samostana. Redovito se svakoga dana u crkvi okupi preko 400 hodočasnika, koji rado pristupaju slavlju sakramenta ispovijedi, a mnogi od njih zapisuju i misne nakane. 

mise zorniceTeško je opisati skrušenost, ali i uzvišenost pogleda, mnoštva hodočasnika, koji svoja srca i pameti uzdižu prema Bogu, neprestano upravljajući pogled prema Gospi. Molitva, pjesma, pričest, zavjet, mir duše - samo su neke riječi koje svaki svaki vjernik nosi iz ovog najvećeg marijanskog svetišta hrvatskog naroda, živeći i svjedočeći doživljeno u svakodnevnom životu. 

Sinjani i Cetinjani rado sudjeluju u misama zornicama, kako bi se i duhovno i tjelesno pripravili za slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo. Tako mise zornice postaju neizbrisiv duhovni pečat u životu alkarskog grada, koji brižno čuva živom uspomenu na slavnu pobjedu 1715. god., kročeći i dalje stazom vjernosti Bogu i Domovini. 

Više fotografija - KLIKNI