Mladomisnik fra Ante Bešlić u nedjelju 24. srpnja 2016. godine, u Župi i crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske proslavio je mladu misu pod motom; „K tebi Gospodine uzdižem dušu svoju (Ps 25, 1)“. Na slavlju se okupilo mnoštvo vjernika iz Sinja, Potravlja i Omiških Poljica otkud potječe fra Antina majka. Mladomisnika su pratili kum fra Stipe Šušnjara, župni vikar u Župi Gospe Sinjske i duhovnik u Sjemeništu u Sinju, i propovijednik fra Bože Vuleta, duhovnik franjevačkih bogoslova u klerikatu O. Ante Antić u Splitu. U slavlju je sudjelovao i fra Joško Kodžoman, provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu, gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Petar Klapež, sinjski župnik fra Perica Maslać, sedmorica ovogodišnjih mladomisnika i još 22 – ica svećenika. Među uzvanicima nazočila je sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, župan Zlatko Ževrnja i njegov zamjenik Luka Brčić. Slavlje mlade mise posebno je uveličao Mješoviti zbor Župe i Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske pod vodstvom mo. fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.

Na početku misnog slavlja ispred oltara, mladomisnikovi roditelji Filip i Jasna, blagoslovili su svoga sina mladomisnika. Potom su uslijedili pozdravni govori. Mladomisnika su pozdravili rodica Lucija Pavić i kum fra Stipe Šušnjara koji je kazao: „Dragi fra Ante! Prije mjesec dana, na dan Državnosti, primio si sakrament Sv. reda. Svaki sakramenat Sv. reda poseban je Božji dar Crkvi, znak Božje ljubavi prema nama, dar koji nas ispunja radošću. U znak zahvalnosti Bogu na ovom velikom daru, ti i tvoji roditelji, pozvali ste nas da budemo sudionici tvoga mladomisničkog slavlja. Pozdravljam vas dragi roditelji našeg mladomisnika, Jasna i Filipe. Pred nekoliko trenutaka podijelili ste sinu roditeljski blagoslov, da ga prati na životnom putu, svjesni da od danas ne pripada samo vama nego i svima onima koji mu budu povjereni u njegovoj svećeničkoj službi. U ovom času kad imate osjećaj da vas vaš sin napušta podsjetio bih vas na starozavjetnog patrijarha Abrahama. U onom času kada nije uskratio Bogu prikazati svoga sina jedinca spoznao je da mu je Izak najveći Božji dar i blagoslov. Nadam se i vjerujem da ćete i vi imati isto iskustvo...Dragi fra Ante, biti svećenik znači, posvetiti svoj život Bogu i ljudima. Tvoja je zadaća svjedočiti i naviještati Radosnu vijest Evanđelja. Prikaži ovu Sv. misu u znak zahvalnosti Bogu: za dar života, za dar Svetog reda; za roditelje: oca Filipa i majku Jasnu, koji su bdjeli i neće prestati bdjeti nad tobom, za tvoju mnogobrojnu rodbinu, od Poljica do Potravlja, za prijatelje i sve, žive i pokojne, koji su te pratili svojim molitvama i strepnjama. Dragi fra Ante, na tvom svećeničkom putu nisi sam. S tobom su tvoji roditelji, rodbina i prijatelji. S tobom smo svi mi, Crkva koje te prati svojim molitvama. Nadasve, s tobom je naša nebeska zaštitnica Čudotvorna Gospa Sinjska. Sa željom da osjetiš radost svećeničkog poziva i poslanja pozivam te da pristupiš oltaru Gospodnjem i slaviš ovu sv. Misu.“

Nakon pozdravnih riječi mladomisnik je započeo euharistijsko slavlje. U misi su ministrirali fra Antine kolege bogoslovi iz Zagreba. Prvo čitanje pročitala je Danijela Kovačević, pripjevni psalam pjevali su Ivan i Ivo Kovačević a drugo čitanje čitala je Anita Šimleša. Evanđelje je navijestio fra Dujo Jukić, ovogodišnji mladomisnik. Molitvu vjernika predmolili su Toni Mastelić i Mate Mioč.

Mladomisnikov propovijednik fra Bože Vuleta u propovijedi je istakao važnost svećenikovog oćinstva: „Sv. Toma je rekao: Budući da je Bog naš Otac, dugujemo mu četiri stvari: poštivanje, oponašanje, poslušnost i strpljivost. Poslušno oponašanje susrećemo još kod starozavjetnoga Abrahama. Poslušan Bogu bio je spreman žrtvovati Izaka — sina jedinca! Abraham također oponaša Božju dobrotu moleći Boga da poštedi žitelji Sodome i Gomore. Filip i Jasna, mladomisnikovi roditelji. pred oltarom su blagoslovili sina jedinca, svoga Antu. Dopustili su mu da bude Božji Izak — jedinorođenac za žrtvu! Tko Bogu daje sve — „jedinca“, dobiva sve: „veliko potomstvo“ „kao zvijezde na nebu“. U tom oponašanju Oca, svećenik postaje „otac", „otac mnogih naroda". „Otac fra Ante“ zaređen je, kako se to kaže, na naslov Provincije Presvetoga Otkupitelja. Ali svećeničko očinstvo nesvedivo je na jednu „provinciju“, nesvedivo je na jedan narod, makar to bio hrvatski narod. Svećenik ne može biti svećenik - otac „svoje obitelji“, svoga (hrvatskoga) naroda“, svoje provincije“, „svoje Crkve, pa makar cijeli život djelovao u tim granicama (Božje očinstvo prelazi sve granice). On je izabran i poslan da bude „otac mnogih naroda“, svih naroda, svih ljudi. Abrahamu Bog reče: „Iziđi iz doma oca svoga, iziđi iz zemlje naroda svoga“. A Isus kaže: Onaj tko sluša riječ Božju oni mi je otac i majka, brat i sestra“! U Božjem očinstvu svećenik otkriva puni smisao ljudskoga očinstva: požrtvovnost, autoritet, otvornost, ljubav, opraštanje, pravednost, dobrotu, milosrđe. Zato „oče (fra) Ante“, nemoj nikomu braniti da te zove „ocem. Brat već jesi — „fra". Mlad si, nemaš djece, ali to nije važno. Kad bi branio, možda bi time pokazivao da se nesvjesno opireš da budeš znak onoga što svi po Božjem očinstvu dugujemo Bogu: poštivanje, oponašanje, polsušnost i strpljivost. Ne opiri se da budeš znak njegove dobrote, milosrđa, autoriteta, beskrajne ljubavi“, naglasio je fra Bože Vuleta.

Po završetku misnog slavlja riječi pozdrava mladomisniku i njegovoj obitelji uputio je provincijal fra Joško Kodžoman. Fra Anti je zaželio puno uspjeha u pastoralnom radu među vjernicima Župe Gospe od Zdravlja u Splitu gdje će vršiti svoju prvu službu kao župni vikar. Riječi zahvale uputio je i novi sinjski župnik fra Perica Maslać zaželivši mladomisniku da uvijek bude na ponos svojoj obitelji, Crkvi, Provinciji i hrvatskom narodu. Nakon pozdravnih riječi ispjevana je hrvatska himna.

Na kraju slavlja mladomisnički blagoslov udijelila su šestorica ovogodišnjih mladomisnika. Nakon svete mise slavlje je za sve uzvanike nastavljano u Dugopolju u restoranu Feniks.

VIŠE FOTOGRAFIJA Mlada misa