Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predsjedao je u subotu, 25. lipnja 2016. god., u splitskoj konkatedralnoj crkvi Sv. Petra, euharistijskim slavljem za vrijeme kojega je za prezbitere zaredio petoricu đakona. Na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja zaređeni su fra Ante Bešlić (iz Župe Gospe Sinjske - Sinj), fra Dujo Jukić (iz Župe sv. Luke – Otok) i fra Petar Komljenović (iz župe Presvetog Trojstva – Hrvatska katolička zajednica, Sindelfingen, Njemačka), a Splitsko-makarske nadbiskupije don Ante Gabrilo (iz Župe sv. Jakova – Dicmo) i don Ante Kelava (iz Župe Gospe od Anđela – Trogir).

Nakon homilije uslijedio je središnji čin ređenja, polaganje ruku i posvetna molitva, koje je tumačio mr. don Mario Buljević, vicerektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. U nastavku euharistijskog slavlja mladomisnici su se pridružili nadbiskupu za stolom Gospodnjim.

Nakon popričesne molitve i himna „Tebe, Boga hvalimo“ okupljenima se, u ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja obratio provincijal fra Joško Kodžoman koji je istaknuo kako na današnji dan slavimo dar Božjeg poziva i ljudskog odaziva. Obraćajući se novozaređenim svećenicima rekao je da vjeruje da će biti iskreni i predani služitelji i slavitelji sakramenata i svih otajstava naše vjere, uvijek odani Crkvi. „Neka vas sam Krist pouči i nadahne kako biti vjeran i vjerodostojan u naviještanju Radosne vijesti. Neka vam pomogne u nastojanju da svojim ljudskim i profesionalnim karizmama obogatite vjernike s kojima budete radili“ provincijal je naglasio kako se preko njih Bog želi proslaviti u današnjem svijetu, proglasiti istinu i ostaviti duboki trag ljubavi u svim ljudima. „Neka vas blagoslovi mirom, prati savjetom i mudrošću koju ćete crpsti kroz molitvu i neka vam podari sve potrebne milosti kako bi uvijek ostali njegovi i bili radosni u svojoj svećeničkoj službi“, zaključio je provincijal.

Misno slavlje pjesmom je uveličao župni mješoviti zbor. Obiteljsko i prijateljsko druženje nastavilo se zajedničkim blagovanjem.


Fra Ante Bešlić, sin Filipa i Jasne rođ. Jerončić, rođen je 11. kolovoza 1987. u Splitu. Rodna župa mu je Gospe Sinjske u Sinju. Pastoralni praktikum obavljao u župi sv. Ante Padovanskoga na Šubićevcu u Šibeniku.

Fra Dujo Jukić, sin Frane i Slavke rođ. Govorušić, rođen je 4. travnja 1986. u Sinju. Rodna župa mu je sv. Luke u Otoku kod Sinja. Pastoralni praktikum obavljao je u župi Gospe Sinjske u Sinju.

Fra Petar Komljenović, sin pok. Ivana i Marije rođ. Kaurinović, rođen 26. siječnja 1980. u Sindelfingenu (Njemačka). Rodna župa mu je Presvetog Trojstva u Hrvatskoj katoličkoj zajednici u Sindelfingenu u Njemačkoj. Pastoralni praktikum obavljao u župi Gospe od Zdravlja na Dobrome u Splitu.

Don Ante Gabrilo, sin Lovre i Ane r. Grčić, rođen je 14. srpnja 1989. u Splitu. Rodna župa mu je sv. Jakov u Dicmu. Pastoralni praktikum obavljao je u župi sv. Pavla apostola na Pujankama u Splitu.

Don Ante Kelava, sin Ivana i Jele r. Šimić, rođen je 27. rujna 1976. u Tomislavgradu. Rodna župa mu je Roško polje, a nastanjen je u župi Gospe od Anđela u Trogiru. Pastoralni praktikum obavljao je u katedrali sv. Dujma u Splitu.


gospa-sinjska.hr/smn.hr

VIŠE (klikni)