Prvu nedjelju u kolovozu u Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske hodočaste vjernici župa; Trilj-Vedrine, sa župnikom i dekanom Cetinskog dekanata don Stipom Ljubasom, vjernici iz Košuta sa župnikom don Darijom Ćorićem te vjernici župe Vojnić-Gardun i njihov župnik don Zdravko Vučak te don Mladen Delić, salezijanac - rodom iz Košuta i bogoslovi Ivan Odrljin i fra Ivan Grubišić.

 

Današnje hodočašće imalo je različit tijek događanja od dosadašnjih. Nakon što su vjernici pristigli u Svetište (jedan broj i pješke) pristupili su sakramentu svete ispovijedi a zatim su u crkvi u moljenju krunice, koju je predmolio don Stipe, čekali povratak Gospine slike s Grada. Naime, jučer je Gospina Slika, nakon vojnog hodočašća u procesiji odnesena u crkvu na Gradu, gdje je bilo cijelo-noćno bdijenje. Danas, 2. kolovoza, na Gradu je sv. misu slavio naš nadbiskup mons. Marin Barišić, a poslije mise, u svečanoj procesiji Gospina slika je vraćena u crkvu.

Uz zdušno pjevanje zborova svih spomenutih župa te hodočasnika i vjernika koji su ispunili crkvu, pjesmama - O Gospe Sinjska i Zdravo Majko milosti, Gospina slike je unešena u crkvu i vraćena na oltar.

Zatim slavljena Sveta misa za hodočasnike, radi spomenutih slavlja - bez uobičajene procesije. Svetu misu predvodio je i propovijedao don Stipe. Nadahnut današnjim evanđeljem u svojoj propovijedi je istakao dvije ideje vodilje: kruh i slobodu. Isus govori o kruhu. Kruh je važan, ali nije najvažniji. Radi kruha netko prodaje svoj obraz… Sloboda ne može biti na lancu. Narod kaže, tko te kruhom hrani ćaćom ga zovi… Zato su neki prodali svoj obraz i vjeru za ideologiju koja ih je hranila…

Na kraju misnog slavlja, prije posvetne molitve Gospi, hodočasnike i njihove dušobrižnike je pozdravio gvardijan i upravitelj svetišta fra Pertar Klapež.

 

  • DSC02079
  • DSC02081
  • IMG_5455
  • IMG_5459
  • IMG_5460
  • IMG_5463
  • IMG_5467