U okviru obilježavanja 300. godišnjice čudesne obrane Sinja uz Gospin zagovor 1715. u Sinju će se  održati 7. festival marijansko – duhovne klapske pjesme „Klape Gospi Sinjskoj“.

Festival će se održati u dvorištu samostana Čudotvorne Gospe Sinjske u petak, 31. srpnja u 21 sat.

Izrvni prijenos Festivala moći će te pratiti uživo i preko naše stranice.

 

Ove godine Festival će biti revijalnog karaktera i ugostit će izvođače jedanaest ponajboljih pjesama koje su se, od  njegovog osnivanja  2009. godine,  mogle čuti na sinjskoj pozornici.

Po izboru umjetničkog direktora Festivala, Mojmira Čačije, na Festivalu će nastupiti: Mriža, Sinj, Skradinke, Reful, Nostalgija, Angeluš, Versi, Armorin, Luna, Amfora i Petrada. Klape će ove godine, uz marijanske skladbe, izvesti i po jednu  pjesmu zabavnog sadržaja.

Kao gošće večeri nastupit će klape : Arabella iz Rame (BiH) te klapa časnih sestara iz Splita - Koprena.

Snimku Festivala prenosit će Hrvatska radiotelevizija na blagdan Velike Gospe, a radiopostaje izravno i u reprizi, u domovini i inozemstvu.

Iako novijeg datuma, festival 'Klape Gospi Sinjskoj' odmah je prepoznat u glazbenom svijetu pa su albumi s Festivala 2009. i 2010. godine u izdanju Croatia Recordsa nominirani za nagradu Porin. Albumi iz  2010. i 2011. godine  nominirani su u kategoriji najboljeg albuma duhovne glazbe dok je album s Festivala 2011. nominiran u kategoriji najboljeg albuma klapske glazbe.

Među nominacijama na Porin 2012. godine bile su i skladba Večernja u izvedbi klape Šufit u kategoriji najbolje izvedbe klapske glazbe, kao i skladba Zdravo, Marijo u izvedbi klape Praska u kategoriji najbolje folklorne pjesme.

Festival je humanitarnog karaktera pa će i ove godine prihod od ulaznica biti doniran Fondu Gospe Sinjske koji pomaže studentima slabijeg materijalnog stanja.