Pjevanjem Himne Gospi Sinjskoj, u samostanskoj dvorani, u ponedjeljak 9. ožujka počeo je program predstavljanja ‘Kalendara Gospine jubilarne godine 2015.’ kojeg su za 300. obljetnicu slavne pobjede pod Sinjem 1715. godine nad Turcima uz Gospin zagovor, priredili Franjevački samostan i Župa Čudotvorne Gospe Sinjske.

 

Predstavljanju su bili nazočni brojni građani Sinja i okolnih mjesta, svećenici, časne sestre, provincijal Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja, fra Joško Kodžoman, predstavnici VAD-a na čelu s predsjednikom Stipom Jukićem.

Fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta, okupljenima je ukratko predstavio sadržaj kalendara. Posebno je istaknuo zahvalnost mons. Marinu Barišiću, nadbiskupu i metropolitu splitsko-makarskom za napisanu uvodnu riječ te fra Jošku Kodžomanu, provincijalu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Gvardijan fra Petar istaknuo je kako su na svetkovinu Velike Gospe 2014. otvorena vrata tristote obljetnice od milosne Gospine pobjede nad Osmanlijama, koja će na nacionalnoj razini biti proslavljena ove 2015. godine na blagdan Velike Gospe. Istaknuo je kako svaki jubilej u sebi nosi tri bitne stvarnosti u ljudskom životu: ponos, odgovornost i zahvalnost.

‘Sadržaj ovog kalendara podijeljen je u četiri velike cjeline: kratki povijesni osvrt na Svetište, duhovno liturgijska zbivanja koja će se dogoditi u ovoj godini, kulturno - znanstvena zbivanja i materijalni radovi koje planiraju Svetište i župa Gospe Sinjske’. Predstavio je i logo ovogodišnje proslave, rad likovnog umjetnika Ivana Grgata.

O povijesti Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, dolasku u Sinj, Crkvi pod Kamičkom kao i obnovi Svetišta, te zvoniku Gospe Sinjske govorio je fra Hrvatin Gabrijel Jurišić koji je istaknuo kako je riječ o velikih 300 godina zajedništva puka i njegove zaštitnice Blažene Djevice Marije – Majke od Milosti.

‘U ovoj knjižici dali smo naglasak na pastoralna i duhovna događanja. Uvijek će biti onih koji će kazati kako je nešto propušteno i to nije čudno, jer svako od ova tri stoljeća je sadržajno i bogato u svakom pogledu. Izabrali smo najvažnije, da to bude kratko i informativno, što se događalo, što se sada događa i što će se događati u budućnosti u našem Svetištu’, istaknuo je fra Gabrijel Jurišić.

Uz predstavljanje kalendara Gospine jubilarne godine bilo je riječi i o karitativno -humanitarnom djelovanju u Svetištu i Samostanu. O ovoj temi govorio je sinjski župnik fra Ante Bilokapić. Ističući važnost karitativnog djelovanja, fra Ante Bilokapić podsjetio je da je Caritas Gospe Sinjske počeo djelovati 1. listopada 2000. godine na inicijativu tadašnjeg župnika fra Tomislava Dukića. Caritas danas pomaže više od 100 obitelji, a jednu veliku dimenziju humanitarnog djelovanja ima i Fond Gospe Sinjske koji od 2007. godine pomaže materijalno siromašnim studentima s područja Sinja. Župnik je istaknuo kako su kroz ovih 300 godina svećenici, časne sestre i ostalo samostansko osoblje bili u najtežim trenucima uz svoj narod, te da su u ova tri stoljeća u Sinju službovala 103 župnika i 361 župni pomoćnik.

Značajan dio programa ovogodišnje velike obljetnice bit će kulturno - znanstvena događanja koja je predstavio ravnatelj Franjevačke gimnazije fra Josip Grbavac, koji je ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodnog simpozija koji će se održati od 12. do 17. svibnja pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ovaj važan znanstveni događaj održati će se na dvije lokacije, u Zagrebu i Sinju. Govoreći o ostalom dijelu programa, fra Josip Grbavac izdvojio je i Festival ‘Klape Gospi Sinjskoj’, predstavljanje knjige Franjevci Provincije Presvetog Otkupitelja žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u Cetinskoj krajini, film o Svetištu Gospe Sinjske, dramu ‘Opsada Sinja 1715′, izložbu ‘S Marijom po svijetu’, knjigu o fra Petru Kneževiću, predstavljanje knjige o fra Anti Jadrijeviću, autoru Himne Gospi Sinjskoj.

Osim navedenog, ovaj veliki jubilej slavljenja Gospe i Alke, bit će i u znaku materijalnih aktivnosti, o kojima je govorio fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

‘Ovogodišnja slavlja zamišljena su kao slavlja na nacionalnoj razini. Tako će središnje misno slavlje na blagdan Velike Gospe predvoditi i propovijedati uzoriti kardinal Josip Bozanić, a večernju svetu misu služit će naš nadbiskup mons. Marin Barišić. Vjerujem kako će Sinj uistinu u to vrijeme biti mjesto značajnih događanja, od naše Alke u turističkom smislu do duhovnih slavlja’, kazao je fra Joško, koji je istaknuo kako će ovaj veliki jubilej biti obilježen brojnim duhovnim, humanitarnim i znanstveno kulturnim sadržajima, ali i materijalnim radovima.

Provincijal je najavio izradu jubilarne medalje, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića, velike zlatne krunice Gospi u čast i zahvalu, početak izgradnje nove crkve Sv. Nikole Tavelića u Brnazama, izradu reljefa fratara iz našeg kraja žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, dovršetak postavljanja postaja Križnog puta na Sinjskoj tvrđavi, uređenje fratarske grobnice postavljanjem mozaika ‘Uskrsnuće’, te rad na projektu ‘Staza Gospi Sinjskoj’.

Provincijal fra Joško na kraju je kazao kako ga kao dijete Cetinskog kraja, svećenika i provincijala žalosti ponašanje pojedinaca i određenih grupacija koje su kočnica organizacije alkarskih i ostalih svečanosti, posebno zbog odnosa prema realizaciji nabavke alkarskih palki. „Svi smo svjedoci da se naša Alka iz godine u godinu događa gledajući sigurnosno u složenim uvjetima. Svima nam je jasno da se to treba staviti na jednu višu razinu, da se trebaju osigurati alkarske tribine, a vidim prepucavanje preko novina, nekakvo strančarenje. To treba nadići“, naglasio je fra Joško, pitajući se, ako postoji mogućnost načina nabavke tribina zašto to ne realizirati, već na razne načine sputavati. Na ovaj način šaljemo u javnost sliku naše podijeljenosti u godini kada slavimo 300. godina naše ponosne povijesti. Sve što u ovoj jubilarnoj godini materijalno napravimo, to ostaje Sinju, te je kazao da nam zato trebaju tribine, Alkarski muzej, udruženi sinjski muzeji i mnogo toga čime ćemo obilježiti ovaj jubilej dostojanstveno, u zajedništvu.

“Ova knjižica je pokušaj predstavljanja onoga što mi želimo učiniti za ovaj Jubilej. Neka ovo postane „živo slavlje“, dajmo svoj maksimum. Bog nam je dao Gospu i Alku, budimo zahvalni. Nadam se da ovo slavlje neće biti komemoracija slavne prošlosti nego poziv na konstruktivnu i pozitivnu budućnost, zaključio je provincijal fra Joško.

Moderator programa bio je prof. Marko Duvnjak, ravnatelj Gimnazije Dinka Šimunovića, a na kraju svečanosti svim posjetiteljima podjeljen je primjerak ‘Kalendara Gospine jubilarne godine 2015.’

Ante B.

  • kalendar1
  • kalendar2
  • kalendar3
  • kalendar4
  • kalendar6
  • kalendar_sinj