Misom bdijenja Sinj je otvorio proslavu svetkovine Velike Gospe, kojoj je posvećeno najveće marijansko svetište u Hrvatskoj i koja je zaštitnica cijeloga Cetinskog kraja. Središnjim euharistijskim slavljem na dan Njezina uznesenja na nebo predsjedao je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit. Koncelebriralo je 14 svećenika, među kojima fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta, fra Perica Maslać, župnik i samostanski vikar, don Stipe Ljubas, cetinski dekan, don Vlade Strikić, kliški dekan, fra Gabrijel H. Jurišić i dr. Đakonirao je Ilija Nikolić. Najveće sinjsko slavlje okupilo je desetke tisuća hodočasnika iz Dalmacije i cijele Hrvatske te susjedne Bosne i Hercegovine, koji su u svetište Čudotvorne Gospe Sinjske pristizali već od ranih jutarnjih sati. Vrata Gospine crkva bila su otvorena za rijeke hodočasnika cijelu prethodnu večer i na sam dan slavlja. Mnogi su od njih mjesto odmora i počinka pronašli upravo u crkvi i samostanu.

svetkovina gospe sinjske svecenici 2017

Sinjsko svetište je „duhovno žarište Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Splitsko-makarske nadbiskupije“, kako napisa mons. Barišić. To se jasno očituje u mnoštvu ljudi koji upravo Gospu Sinjsku imaju za svoju Zaštitnicu i Majku, koja u nevolji tješi i potiče na radost. Upravo u Njezinoj blizini žele otvoriti svoje srce za Gospodina, što se na osobit način događa po slavlju sakramenta ispovijedi. Hodočastiti u Sinj gotovo je postalo sinonim za ispovijed i pomirenje. Kao i svake godine, ispovijedanje na svetkovinu Velike Gospe započinje od 3.00 sata. Samostanski klaustar na jedan dan postaje izvanredno mjesto Božje milosti, gdje brojni svećenici ispovijedaju i u ime Božje pozivaju na obraćenje srdaca.

Po slavlju sakramenta pokore vjernici u potpunosti mogu sudjelovati na euharistijskom slavlju. U Svetištu je 15. kolovoza prema rasporedu bilo 10 svetih misa. Od toga su dva slavlja na vanjskom oltaru, a ostala slavlja se slave u crkvi Gospe Sinjske. Preko razglasa mise se praktično prate u cijelom samostanu: crkva, dvorane, hodnici, dvorište. Prva misa je bila na rasporedu u 4.00 sata. Misom zornicom predsjedao je župnik Maslać. Valja napomenuti da se svakog 15-tog u mjesecu na Gospinom gradu slavi zavjetna misa. Na staroj tvrđavi, mjestu gdje se dogodila čudesna pobjeda malobrojne sinjske čete nad nadmoćnom osmanlijskom vojskom, euharistijskim slavljem u 7.00 sati predsjedao je fra Josip Repeša.

svetkovina gospe sinjske alkari 2017

Veliki dio hodočasnika koji tijekom dana dođu u Sinj i pred milosni lik Gospe Sinjske sudjeluju u velikoj procesiji ulicama grada i na središnjem euharistijskom slavlju. U 9.30 sati Sinj postaje crkva na otvorenom, jer upravo tada zvuci fanfara, svečana zvonjava zvona i pucnjevi mačkula s tvrđave najavljuju skidanje slike Majke od Milosti s velebnog oltara. Prema tradiciji, trojica franjevaca skidaju čudotvornu Priliku, a ove godine to su bili: fra Ivan Čikara, fra Josip Repeša i fra Ivan Novaković. Samo skidanje Slike i procesija ulicama grada Sinja traže organizacijsko umijeće, koje su još jednom pokazali fra Boris Čarić, fra Antonio Mravak i fra Stipe Šušnjara. Oni su organizirali nosače Gospine slike, odredili formaciju procesije i pripremili prigodni molitveno-meditativni program za procesiju. Fra Stipe je vodio program procesije i davao tehničke upute s vanjskog oltara, odakle se i čitaju meditativni tekstovi i predvodi molitva krunice, a što preko razglasa slušaju svi sudionici slavlja. Dovoljno je spomenuti da u nošenju slike sudjeluju franjevci, alkari, alkarski momci, predstavnici filijalnih zajednica, predstavnici žurnih službi (policija, vatrogasci, hitna pomoć), pjevači, časne sestre, KUD-ovi, vjeroučitelji i branitelji. Nositi Gospinu sliku iznimna je čast i ponos za svakog sudionika. U procesiji sudjeluju i kadioničar, križonoša, barjaktari, ministranti, svećenstvo te vjerni narod Božji. Procesija kreće iz crkve u 9.30 sati a oko 11.00 sati stiže na Trg dr. Franje Tuđmana, mjesto gdje se održavaju vanjska crkvena slavlja. Valja istaknuti jedno mjesto u procesiji. Naime, kod sinjskog suda nakratko se zaustavlja procesija kako bi se na četiri strane svijeta udijelio blagoslov vjernicima i gradu. Hit radio uživo je prenosio program procesije, kao i samo euharistijsko slavlje koje je započelo oko 11.00 sati. Prijenos uživo je ostvaren i na Facebook stranici “Gospa Sinjska”, a signal je uživo preuzimala i Laudato TV.

svetkovina gospe sinjske kadenje 2017

Po dolasku procesije i postavljanja slike Čudotvorne Gospe Sinjske na za to predviđeno mjesto, o. Nadbiskup je poveo pjesan „Slava Bogu na visini“. Liturgijsko pjevanje je animirao mješoviti župni zbor, a u asistenciji su bili ministranti, sjemeništarci i bogoslovi. Obredničar kod vanjskog slavlja je bio fra Antonio, župni vikar u Sinju i Brnazama. Čitana su čitanja od danje mise svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Nadbiskup Barišić na početku propovijedi srdačno je pozdravio oce franjevce, čuvare Svetišta Gospe Sinjske. Istakao je da je Blažena Djevica Marijadoista memorija naše prošlosti, pratiteljica naše sadašnjosti i zagovornica naše budućnosti. Istodobno upitao se što nam danas poručuje Djevica Marija – je li to uskilik “Veliča duša moja Gospodina” ili upozorenje da “vina nemaju”, što se posebno odnosi na duhovno siromaštvo. Istakao je gorući problem rastava u našoj domovini, a osobito napuštanje domova i iseljavanje: “Čudi nas naša gospodarska kriza jer imamo vrijedne radnike, dobre ljude, pametne učenike, nagrađivane inovatore, uspješne sportaše. Prije svega, naši mladi i naše obitelji imaju pravo na budućnost u svojoj Domovini. Skoro smo se pomirili s činjenicom odlaska.” Posebno se osvrnuo na ulogu političkih stranki: “Vrijeme je da nas ne dijele već ujedine naše unutarnje poteškoće. Katastrofa je kada nam vatra ugrozi naselja i proguta maslinike. Ali je još opasnije i žalosnije gledati kako neodgovorno izazivamo požare kojima se „spaljuju“ mogući zajednički programi općeg dobra. Kada sam na vlasti mislim jedno, ali kada sam u oporbi imam drugu varijantu. Nažalost, politikanski se gleda samo na rejting svoje stranke. „Ja i moja stranka“ nije Hrvatska. Hrvatska smo svi zajedno.” Pozvao je muževe i žene da svjedoče radost života u zajedništvu bračne ljubavi. Na kraju zazvao je Gospin zagovor: “Ti koja si se i sama iz tuđine vratila u svoj dom i domovinu prati i pomozi da se povrate toliki naši mladi i obitelji. Čuj molitve bračnih drugova, blagoslovi njihovo bračno i obiteljsko zajedništvo, da mogu biti blagoslov za svoj dom i našu Domovinu. Pomozi nam Majko da zajedno s Tobom mognemo, zbog silnih djela koja nam učini, klicati Veliča duša moja Gospodina”. Cijelu propovijed možete pročitati na ovoj poveznici - klikni.

svetkovina gospe sinjske oltar 2017

Na kraju euharistijskoga slavlja riječi zahvale uputio je o. gvardijan. Posebno je zahvalio mons. Barišiću i provincijalu Kodžomanu, kao i svim ispovjednicima: “Posebnu zahvalu upućujem svoj braći svećenicima koje ne vidimo ovdje za oltarom koji kroz cijelu devetnicu i danas već od ranih jutarnjih sati neumorno ispovijedaju. Njima doista od srca u ime svih vas hodočasnik veliko hvala”. Zahvalio je i svima onima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnjeg slavlja, na čelu s o. Župnikom. Pozdravio je predstavnike državnih, županijskih i gradskih vlasti, čestitavši gradonačelnici Kristini Križanac Dan Grada Sinja. Osobit pozdrav uputio je alkarima i alkarskim momcima, čestitavši slavodobitniku 302. Alke. Zaželio je svim hodočasnicima da iz Sinja ponesu milosne darove koje su primili od Boga i Gospe.

svetkovina gospe sinjske 2017

Nakon svečanog blagoslova o. Nadbiskupa, mješoviti župni zbor predvodio je pjevanje hrvatske himne. Fanfare i pucnjevi mačkula najavili su blagoslov cijelom gradu na četiri strane svijeta sa slikom Gospe Sinjske. Stari je običaj da se sa svetom Prilikom blagoslivlje Njezin grad i svi njegovi stanovnici. Nakon otpusta Slika je u procesiji vraćena u crkvu, gdje je uz dostojne počasti vraćena na mjesto odakle već stoljećima čuva i zagovara svoj narod. Uzvanici i prijatelji nastavili su druženje u samostanu.

Više fotografija i video-materijala možete pronaći na našoj Facebook stranici "Gospa Sinjska" (i osobe koje nemaju profil na toj mreži mogu pregledavati naše sadržaje) - KLIKNI.

Detaljniji raspored procesije možete pogledati na ovoj poveznici -  KLIKNI.

Prijenos mise uz komentare možete pogledati na poveznici koju je objavila Laudato TV

.