U nedjelju, 7. kolovoza 2016., zvuci mačkula s Gospinog grada i svečani taktovi gradske glazbe označili su dan kada se u Sinju održava Alka. Tradicionalno na taj dan u Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske hodočaste vjernici iz Rame i Imotske krajine.

Kao i obično, hodočasnički puk okupio se u samostanskom dvorištu te su vjernici skrušeno krenuli u procesiji prema crkvi Gospe Sinjske, prošavši pri tom kroz "Vrata milosrđa". Euharistijskim slavljem predsjedao je fra Zoran Kutleša, župni i samostanski vikar u Imotskom, a koncelebrirali su fra Perica Maslać, sinjski župnik, fra Andrija Jozić, ramski gvardijan i župnik, fra Zoran Jonjić, župnik u Studencima, te fra Luka Šarčević, župni vikar u Rami. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor iz Runovića, pod ravnanjem gđe. Maje Biočić

hodocasce rama imotskiFra Zoran je u propovijedi istakao potrebu trajnog obraćenja, a istinski znak tog obraćenja jest upravo opraštanje; koje nam Majka Crkva na osobit način stavlja na srce u "Godini milosrđa". Primjer nebeske Majke privlači sve vjernike i u svim vremenima, da poput Marije i zajedno s njom ljube Boga i šire Njegovo milosrđe u današnjem svijetu. 

Na kraju euharistijskoga slavlja hodočasnike je uime svetišta pozdravio sinjski župnik, a ramski gvardijan je izmolio posvetnu molitvu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. U poslijepodnevnim satima mnogi su od hodočasnika sudjelovali u alkarskim svečanostima. 

Više fotografija - KLIKNI.