Često se događa da padne tama na naš život: teška bolest, smrt djeteta i voljene osobe, nezaposlenost, beznađe, nemir, neka epidemija…. Mnogo je među nama onih koji leže u grobu psovke, nevjernosti, nasilja, lijenosti, potištenosti, ovisnosti, potlačenosti, razočaranja...

Naše življenje često je prividno življenje. Uskrsni navještaj ipak jako odjekuje: «Ne bojte se! Isus je doista uskrsnuo!» Strah je tipična reakcija nas ljudi pred pokazivanjem božanskoga. Anđeo, na uskršnje jutro, svojim prvim riječima želi ukloniti strah. Ono što je Bog ispunio u Isusu je zalog našeg spasenje i oslobođenje od svakoga straha. Isus nije samo onaj kojeg je, na križu, satnik prepoznao kao Sina Božjega. On je onaj koji ide pred nama, nama koji danas čitamo njegovo Evanđelje. Kao kršćani ne sjećamo se Isusa koji je živio prije dvije tisuće godina. On živi i danas i prethodi nas na svim našim putovima. Zato nije dovoljno Isusa prepoznati kao Mesiju. To su činili i demoni. Kršćaninm je onaj koji slijedi Isusa na njegovu putu i gleda na njega. Pogled je unutarnje prepoznavanje. Za vrijeme Isusove muke učenici su bili slijepi. Žene, za razliku od njih, usudile su se gledati otvorenih očiju njegovu smrt i pokapanje. Poslije uskrnuća svi mi, Isusovi učenici, trebamo gledati kakav je on ustvari, to jest vidjeti da je on raspeti i uskrsli. I u Isusu trebamo vidjeti onoga koji nas prethodi na našem putu.

Mi smo vjernici pozvani biti vjerodostojni navjestitelji te izvanredne vijesti za sve druge. Danas više nije vrijeme križarskih pohoda. Nije nam potrebno oslobađati Kristov grob, nego oslobađati našu braću i sestre iz njihovih grobava. Danas postoji hitnost oslobađanja svakog siromašnog Krista iz njegova groba. Trebamo pomoći svakoj osobi da oživi, uskrsne, živi hrabrost i nadu.

Naš svijet ima potrebu slušanja navještaja uvijek novoga Evanđelja. Zato smo mi vjernici pozvani da budemo zanosni navjestitelji Isusove Pashe, korijena novoga života. To ćemo biti ako mislimo kako Isus misli, ako ljubimo kako On ljubiš, ako programiramo svoj život onako kako ga on programira, ako služimo onako kako Isus služi.