U crkvi Gospe Sinjske u subotu, 30. travnja i nedjelju, 1. svibnja 2022. u 11 sati nadbiskupovi delegati don Mladen Parlov, dekan KBF-a u Splitu i don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda u Splitu, podijelili su sakrament potvrde za 251 krizmanika župe Gospe Sinjske – Sinj.

U subotu, 30 travnja krizmano je 95 mladića i djevojaka iz Glavice, Brnaza, Čitluka i Jasenskog, Karakašice i Suhača, Lučana, Radošića i dijela Sinja. Nakon ulaza u crkvu krizmatelja je u ime svih krizmanika pozdravila Lucia Slišković, iskazavši mu dobrodošlicu: „Radosni smo i sretni što ćemo po vašim rukama primiti najljepše darove – darove Duha Svetoga. Primit ćemo Božju milost, naklonost i ljubav, koja će nas ispuniti svjetlom za istinski kršćanski život – život po vjeri.“

U homiliji don Mladen je naglasio kako su krizmanici i krizmanice kroz život vođeni ljubavlju svojih roditelja, obitelji, prijatelja i Crkve, a danas će iskusiti poseban dar – ljubav Duha Svetoga, koja će ih ispuniti i nadahnuti da budu istinski svjedoci vjere i zauzeti članovi Crkve, koja ih s ljubavlju prima, ali očekuje od njih i odgovornost.

Uslijedila je obnova krsnih obećanja te podjela sv. Krizme. Na kraju misnoga slavlja župnik fra Perica Maslać zahvalio je Trojedinome Bogu za ovaj prekrasan dan. Čestitao je krizmanicima i njihovim roditeljima, potom zahvalio predvoditelju slavlja don Mladenu, svećenicima koji su pripremali krizmanike: fra Frani, fra Mladenu, fra Marku i fra Antoniu, bogoslovima, časnim sestrama i župnome zboru.

U nedjelju je sakrament potvrde primilo 156 mladića i djevojaka po rukama don Josipa Periša, predstojnika Katehetskog ureda u Splitu. Na samom početku slavlja krizmanik Ivan Pavela pozdravio je don Josipa u ime ovogodišnje generacije krizmanika, roditelja, rodbine, prijatelja i župne zajednice.

 

U homiliji krizmatelj je podsjetio sve prisutne što znači biti krizmanik i koja odgovornost čeka mlade na njihovom životnom putu. Nakon homilije sedmorica krizmanika sa upaljenim svijećama je došlo pred oltar te je uslijedila obnova krsnih obećanja. Obnovivši vjeru u trojedinog Boga započela je molitva i polaganje ruku te sami obred podjele sakramenta potvrde.

 

Našim krizmanicima, koji se nalaze na životnom raskrižju, tražeći smisao, nadu i sigurnost, želimo da prijateljuju i surađuju s Duhom Svetim i njegovim darovima, koje su primili, i da budu istinski svjedoci vjere te živi i zauzeti članovi Crkve.