Od 14. do 16. rujna 2020. u našem se svetištu Gospe Sinjske održala duhovna obnova na početku nove školske i katehetske godine, čiji je voditelj bio fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta „Tabor“ u Samoboru. Tema ove duhovne obnove bila je citat: „U križu je spasenje i život.“

Prvog dana, u ponedjeljak, 14. rujna, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa bila je prigoda za ispovijed, pobožnost križnog puta, euharistijsko slavlje i klanjanje pred Presvetim. Drugog se dana, u utorak, 15. rujna, na spomendan Gospe Žalosne molila krunica, zatim je slijedilo euharistijsko slavlje nakon kojeg je bilo i klanjanje pred Presvetim. Trećeg dan, u srijedu, 16. rujna fra Ivan Matić je predvodio molitvu krunice, euharistijsko slavlje i klanjanje.

Fra Ivan je prvog dana obnove naglasio kako na blagdan Uzvišenja Svetog križa započinjemo duhovnu obnovu pod motom „U križu je spasenje i život“. U križu je spas, život i uskrsnuće naše. I danas se odbacuje križ Kristov, smeta nam križ, znak osporavan. Nama koji vjerujemo u Krista križ otvara vrata raja upravo na križu raširenih ruku, da svi koji povjeruju u Krista može ući u raj. To je nama spasenje. Zato bi kao kršćani trebali držati do križa, koji je znak našeg spasenja, zaključio je fra Ivan.

Drugog dana duhovne obnove, na spomendan Gospe Žalosne u homiliji je približio ulogu Marije i Ivana pod križem. Bol Marijina srca pod križem ne možemo ni zamisliti. Ona sudjeluje u boli, muci i smrti Spasitelja. Ta Marijina bol sudjeluje i unašim bolima pa joj može,mo doći sa svojim bolima da joj se izjadamo. U Marijinu primjeru vidio kako se ona odnosi prema čivnjenici da njezin sin i sin Božji umire na križu za naše spasenje. Zato ona ostaje u ljubavi do kraja. Utješimo Gospu danas svojom ljubavlju i prihvaćanjem svim srcem ono što je Isus za nas učinio potaknuo je okupljene vjernike fra Ivan.

Zadnjeg dana obnove fra Ivan nam je govorio o ljubavi Božjoj i ljubavi Majke Marije koju imaju prema nama. Propovjednik je vjernike potaknuo da obnove svoju ljubav prema Mariji, da budu utjeha njezinim bolima. Kad slušamo Riječ Božju i živimo po njoj Marija se raduje. Nek nam to bude poticaj da uvijek budemo spremni na ono što je Božji plan za na život. U klanjanju pred Presvetim molilo se da Duh Sveti, ljubav Oca i Sina, siđe na sve vjernike, da zapali njihova srca da gore ljubavlju prema Bogu i da tu ljubav svjedoče. Sve dane slavlja pjesmom su animirali mladi župe Gospe Sinjske, a trećoredci molitvu krunice. Na kraju riječ zahvale fra Ivanu Matiću uputio je fra Ante Čovo, gvardijan i najavio da će fra Ivan ponovno doći u Sinj u korizmi 2021. godine kad će se u Župi i Svetištu održati Franjevačke misije.

 

S križom u kojem je spasenje i život hodimo ovim svijetom.

GALERIJA-KLIKNI