Svake godine o blagdanu Uzvišenja Svetog križa na brdu Visoka kod zavjetnog križa slavi se sveta misa za vjernike župa Sinj, Neorić, Dicmo, kao i za hodočasnike iz okolnih mjesta. Ove 2020. godine slavlje je započelo u subotu, 12. rujna u 8 sati ujutro na Radošiću - kod Župića molitvom križnoga puta iz 1858. godine. Križni put su predmolili bogoslovi, sjemeništarci i župnik fra Perica, a križ su nosili župljani, sjemeništarci i časne sestre. Nakon dva sata stigli smo na Visoku koja je već bila ispunjena vjernicima koji su stigli dan prije i noćili, a i onima koji su se ujutro ranije uputili pješice ili po prvi put automobilima s dicmanjske strane gdje je probijen put 200 m do križa. Nakon kratkog odmora započelo je euharistijsko slavlje kojim je predsjedao fra Perica Maslać, župnik. U koncelebraciji je bio don Vlade Strikić, župnik Dicma i dekan.

Fra Perica je u homiliji naglasio kako se u našem vremenu sve više obračunavamo s križem; križevi su postali smetnja, križevi su postali kao znak diskriminacije, a nikada se veća ljubav nije prosula kao sa križa i to za grešnika, za one koji su ga probadali. Odakle onda to dolazi? Da uklonimo križ iz vlastitog života.

Danas nam se želi nametnuti kršćanstvo bez križa. A to je nemoguće. Ako vidite nove crkve, kod nas još ne ali na Zapadu da gdje su izbačene postaje, gdje su izbačena klecala iz crkava. Odakle to dolazi? Izbaci križ, izbaci patnju. Kakav na Krist ostaje? Ranjen više nego što kad je visio na križu.

Zato moramo biti sretni i ponosni da je križ drvo našeg spasnja. Znajmo prepoznati da je život naš smislen kad prihvatimo križ, kad prihvatimo Krista. Kad nam uzmu križ, uzet će nam i spasenje. U križu je spas. Zato svi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista u kojem je spas, život i uskrsnuće naše.

Slavlje su pjesmom animirali vjernici Karakašice uz pratnju Marije Župić. Sve je vjernike ganuo otpjevani psalam Gospod je pastir moj u izvedbi Bože Župića. Na kraju slavlja fra Perica je svima zahvalio na organizaciji nakon čega je zbor otpjevao Lijepu našu.

Križ na Visokoj su prvi put podignuli župljani sinjske župe 1990. godine u Svetoj godini Isusova rođenja, zatim 1933. u Svetoj godini Isusova otkupljenja te ovaj današnji 1975. godine. Križ je tada napravljen i blagoslovljen nakon dva mjeseca rada i molitve. Samostanski kroničar svjedoči kako je 22. lipnja 1975. o. Ivan Dotur, župni pomoćnik, organizirao 50-ak magaradi iz Lučana, Karakašice, Suhača i Radošića i pregonili su cement na Visoku za podizanje križa, Svi su pokisli od obilne kiše koja je naišla upravo kad su bili na pola puta.

Betoniranje je započelo 24. lipnja, a radovi su se izvodili na dobrovoljnoj bazi, koje je vodio sinjski majstor Luka Šušnjara s Jasenskog. Postolje je visoko 5 m, u piramidalnom obliku (4x3 m). Tako je bilo 1975. godine.

Zbog dotrajalosti križa koji je oštećen od udara groma ove se godine pristupilo temeljnoj obnovi križa (13 m) i oltara. Još preostaje postaviti gromobrane i osvjetljenje. Hvala svima koji su pomogli da se križ obnovi: vjernicima Radošića, Sinja i Brnaza, HGSS-u i vatrogascima Sinja koji su bili uvijek spremni pomoći da materijal i radnici dođu što lakše do križa. Radovi su na obnovi trajali dva tjedna i sve planirano je napravljeno.

Neka križ, znak naše vjere i dalje bdije nad našim vjernicima, nad svakom našom obitelje, nad Sinjem i Cetinskom krajinom.

GALERIJA-KLIKNI