Križ na Visokoj (892 m) mjesto je molitve koje posjećuju hodočasnici, planinari, sportaši, zaljubljenici u prirodu... Ovih dana na Visokoj se izvode radovi: obnavlja se i uređuje križ, oltar i okoliš. Vrijedne ruke mještana Radošića i njihovih prijatelja u suradnji sa Svetištem Gospe Sinjske obnavljaju ovaj znak vjere koji bdije nad našom Župom i čitavom Cetinskom krajinom.

Samostanski kroničar svjedoči kako je 24. kolovoza 1975. nakon dva mjeseca rada i molitve napravljen i blagoslovljen križ na Visokoj: „Već od 6 sati izjutra Visoka se počela šareniti od naroda. Blagoslov i misa počela je u 10.15 sati. Koncelebrirali su: o. župnik (fra Jozo Matić), o. fra Ivan Akrap i fra Jure Župić, a o. fra Ivan Dotur je slikavao – vodio tehničku stranu.

O. župnik je u propovijedi iznio smisao obnove križa – što je križ za kršćane? – pohvalio vjeru župljana koji su ga obnovili. Bilo je 1500 duša oko križa dok se blagoslivljao. Izvanredan doživljaj.

Ali, na koncu mise, već oko 11,20 sati počela je jaka kiša sa žestokim jugom. Kroz sat vremena sav se narod razbježao. Kiša je padala do 5 sati poslije podne. Velika je šteta što je padalo – da nije padala kiša razvio bi se nezapamćeni ′dernek′ na vrtačama Visoke.

No, hvala Bogu! Ljudi su, iako mokri od glave do pete, s veseljem silazili i blagoslivljali kišu, jer je bila velika potreba da padne. Preko mise pričestilo se oko 100 osoba. Tog dana zbog mise i blagoslova na Visokoj nije bilo mise po selima naše župe.“

 

Radovi su tada na novom križu trajali dva mjeseca. Isti kroničar piše kako je 22. lipnja 1975. o. Ivan Dotur, župni pomoćnik, organizirao 50-ak magaradi iz Lučana, Karakašice, Suhača i Radošića i pregonili su cement na Visoku za podizanje križa, Svi su pokisli od obilne kiše koja je naišla upravo kad su bili na pola puta.

Betoniranje je započelo 24. lipnja, a radovi su se izvodili na dobrovoljnoj bazi, koje je vodio sinjski majstor Luka Šušnjara s Jasenskog. Postolje je visoko 5 m, u piramidalnom obliku (4x3 m). Tako je bilo 1975. godine.

Ove 2020. godine radovi na obnovi bi trebali biti gotovi do subote, 12. rujna kad ćemo proslaviti blagdan Uzvišenja svetog križa. Pobožnost križnog puta započinje u 8 sati kod Župića na Radošiću, a sveta misa u 10 sati kod križa na Visokoj.

GALERIJA-KLIKNI

VIDEO-KLIKNI