U subotu 7. rujna 2019., kod Husine jame na Vagnju – Kamešnica, obilježena je 20. obljetnica organizirane komemoracije za sve nevine žrtve komunističkog režima, koje su ubijene i bačene u jamu tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća. Pokretač svih dosadašnjih komemoracija i hodočašća od 1999. godine bio je fra Bože Norac-Kljajo i Samostan Gospe Sinjske. Misno slavlje predvodio je mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru uz koncelebraciju 17 – ice svećenika Cetinskog i Livanjskog dekanata.

Husina jama 019 04

 

Mješoviti zbor iz više župa Cetinske krajine pjevao je za vrijeme svete mise pod ravnanjem s. Vjere Gulić. U propovijedi o. biskup Mile Bogović je naglasio:„Mi smo se danas našli kod jedne od brojnih jama u kojima su bačena mrtva tijela, a katkada i živa, naše braće. Uznemiruje nas što do danas nismo uspjeli pokopati ove žrtve nasilja kao ljude, a gorka je istina da su oni i danas još uvijek pod smećem. Uvijek je na svijetu bilo grijeha, ratova među ljudima, već je Kain ubio Abela, ali u zadnjim stoljećima stvorene su neke nauke, ideologije, koje čovjeka stavljaju previsoko, iznad Boga, na mjesto Boga, a drugi put bacaju ga u smeće. Nisu li te ideologije stvorile nacionalizme i fašizme i komunizme koji su nametali svoju ideologiju i gazili prava neistomišljenika i protivnika“, kazao je biskup Bogović zauzimajući se da se Husina jama istraži, iz nje iznesu kosti žrtava, identificirane sahrane u obiteljske grobnice, a onih drugih u zajedničku grobnicu, po njemu najbolje uz Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini.

Husina jama 019 03


Na misi i komemoraciji se je okupilo više od tisuću vjernika iz cetinskog i livanjskog kraja, među kojima su bili predstavnici Vlade Hercegbosanske županije Livno, ministar MUP-a u Vladi Hercegbosanske županije Darinko Mihaljević, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije predvođeni dožupanom Lukom Brčićem, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, saborski zastupnik Miro Bulj, izaslanstvo grada Trilja predvođeno gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Ivanom Šipićem, izaslanstvo grada Vrlike predvođeno gradonačelnikom Jurom Plazonićem, izaslanstvo općine Otok predvođeno Nediljkom Lacom, izaslanstvo Viteškog alkarskog društva predvodio je član uprave Dražen Šabić i harambaša Ivo Vukasović “Parin“, predstavnici političkih stranaka, koordinacija braniteljskih udruga cetinskog i livanjskog kraja te Splitsko-dalmatinske županije, te potomci nevinih žrtava.

 

Husina jama 019 18

Molitvom odrješenja nad Husinom jamom završilo je spomen-slavlje, a vijence su položili izaslanstva Vlade Hercegbosanske županije Livno, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja, Trilja i Vrlike, općine Otok. Vijence su položila i izaslanstva Viteškog alkarskog društva, sinjskog i livanjskog HDZ-a, kaštelanskog HSP – a, HSP – a Splitsko – dalmatinske županije i Republike Hrvatske, članovi Mosta nezavisnih lista, predstavnici braniteljskih udruga iz Livna i Splitsko-dalmatinske županije, udruga Vaganj – Prolog – Livno, kao i mještani Orguza te članovi obitelji nevinih žrtava bačenih u ovu jamu i brojni sudionici komemoracije. 

Hodočasnicima je predstavljen projekt „Spomen kupole - Husina jama“ restauratora i likovnog umjetnika prof. Miroslava Falaka. Spomen-kupola bit će postavljena iznad jame, u središtu kupole svijetlit će vječno svjetlo kao spomen na sve nevine žrtve bačene u jamu, a koje su poslije komunističke vlasti zatrpale tonama smeća. Svima dobročiniteljima koji su sudjelovali u projektu „Spomen kupole – Husina jama“ zahvale je uputio fra Bože Norac-Kljajo, organozator komemoracije.